Besplatni pregledi očnog dna u Beogradu

Akcija „Sačuvaj vid“, koju je pokrenula Specijalna bolnica za oftalmologiju Oculus, omogućiće Beograđanima obolelim od dijabetesa na Svetski dan dijabetesa, 14. novembra, besplatne oftalmološke preglede očnog dna, koje strada usled dijabetesa.

Stručni tim oftalmologa bolnice Oculus obavljaće besplatne specijalne preglede za dijabetičare u pet ambulanti na četiri lokacije, a zakazivanje će se vršiti od ponedeljka 7. novembra.

Jedna od najtragičnijih komplikacija dijabetesa je slepilo uzrokovano dijabetičkom retinopatijom. Dijabetičke promene na očnom dnu su vodeći uzrok slepila u svetu i upravo zbog toga ovom akcijom našim sugrađanima obolelim od dijabetesa želimo da obezbedimo pravovremenu oftalmološku dijagnostiku uz glavnu poruku da jesu u riziku od dijabetičkog slepila, ali da uz redovan oftalmološki nadzor i kontrolu šećera u krvi mogu da spreče neželjene posledice dijabetesa – rekla je specijalista oftalmolog dr Slađana Delević, medicinski direktor bolnice Oculus.

Prema njenim rečima, danas je uz primenu savremenih dijagnostičkih metoda i više raspoloživih terapijskih mogućnosti, znatno lakše držati pod kontrolom dijabetičku retinopatiju. Najbolja prevencija je rano otkrivanje bolesti. Striktnom kontrolom šećera u krvi i redovnim oftalmološkim kontrolama značajno se smanjuje rizik od gubitka vida.

Dijabetičari mogu da se prijave za besplatan pregled od ponedeljka 7. novembra svakim radnim danom od 9 do 19 sati na telefone u sledećim Oculusovim ambulantama: Stari Merkator 2605-407, Novi Beograd – YU Biznis centar 3119-221, Zmaj Jovina 3283-553 i Nevesinjska 3445-810 . Prijave će se vršiti do popune mesta.

Preventivni pregledi preporučuju se svim dijabetičarima jednom godišnje, a iz Oculusa upućuju poseban apel dijabetičarima u povećanom riziku od dijabetičke retinopatije: onima koji imaju dijabetes duže od 10 godina, dijabetičarima starijim od 50 godina kao i trudnicama koje boluju od dijabetesa.

[lepotaizdravlje.rs, 04.11.2011.]