Na inicijativu “Kluba Zdravlje“ – uskoro izmena zakona

Beograd (02.07.2011.) – Na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i direktora domova zdravlja Šumadijskog i Rasinskog okruga, koji je održan u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“, pomoćnica ministra zdravlja dr Dubravka Šaranović- Racić, između ostalog, saopštila je da bi uskoro trebalo da budu usvojene izmene u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti , kojima bi postojeća prava pacijenata bila unapređena za jedno novo pravo – pravo na poštovanje pacijentovog vremena.

Dr Šaranović-Racić objasnila je da se nakon ozbiljne analize došlo do zaključka da je neophodno da to pravo koje do sada nije bilo prepoznato u našem zakonodavstvu, nađe odgobarajuće mesto u našoj zakonskoj regulativi i izrazila nadu da će njegova primena u svakodnevnoj praksi unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite kod nas. Ona je napomenula da je do ove izmene zakona došlo na inicijativu Kluba „Zdravlje“, kao i da se očekuje da izmena zakona bude obavljena po hitnoj proceduri. Predlog za izmenu zakona je, dodala je dr Šaranović-Racić, već dostavljen srpskom parlamentu i očekuje se da on bude usvojen sredinom jula ove godine.

Predsednica Udruženja Klub „Zdravlje“ i koordinator projekta „ Zdravoskop“, Zorica Marković izrazila je zadovoljstvo najavljenim zakonskim izmenama koje će unaprediti prava zdravstvenih osiguranika i korisnika zdravstvene zaštite, ali i promenom stava nove rukovodeće garniture u Ministarstvu zdravlja prema civilnom sektoru. Za razliku od prethodnih vremena, napomenula je Marković, posle mnogo vremena izražena je spremnost, ne samo da se vodi dijalog sa korisnicima zdravstvene zaštite, već i da se stvari suštinski menjaju, što prihvatanje inicijative Kluba „Zdravlje“ da se unaprede prava pacijenata u zakonskoj regulativi, u velikoj meri potvrđuje. Ona je naglasila da je jedan od glavnih programskih ciljeva Kluba „Zdravlje“ usvajanje Zakona o zaštiti prava paijenata, na osnovu Evropske povelje o zaštiti prava pacijenata, koji odavno postoji u većini evropskih zemalja, ali i zemljama u našem regionu, podsetivši da taj zakon Hrvatska ima od 2004., Makedonija od 2008., Crna Gora od 2009. i BiH od 2010. godine.

Marković je takođe istakla da 14 prava pacijenata, kako su definisani Evropskom poveljom, spadaju u alijenu ljudskih prava i neizbežan su preduslov za članstvo u Evropskoj uniji, a njihova primena podiže kvalitet i efikasnost zdravstvene zaštite svakog sistema, koji se na taj način prilagođava potrebama građana, zbog kojih i postoji.                                                                                                                                    

[zdravoskop.rs, 02.07.2011.]