Kućni aparat za određivanje HbA1c iz kapilarne krvi

Bayer-ov aparat A1cNow+ za brzo određivanje rezultata HbA1c od nedavno registrovan i u Srbiji. Pogodan za kućnu upotrebu, u ordinaciji, prostorijama udruženja… Nakon odrađenih 10 ili 20 merenja (u zavisnosti od pakovanja), baca se.

img-a1cnow-meter

Analiza HbA1c se radi iz kapilarne krvi (iz prsta) i procedura traje 5 minuta.

Dakle, aparat se ne kupuje, nego se kupuju analize. Postoji pakovanje od 10 i 20 analiza, a u svakom kupljenom pakovanju se nalazi po jedan aparat.
Razlog za ovo je taj što je aparat, koji dolazi u pakovanju, baždaren isključivo na te analize sa kojima dolazi, te se nakon uradjenih 10 ili 20 analiza aparat blokira i baca se (uz sledeci kupljeni paket dolazi i novi aparat). Ovakav način rada obezbeđuje najpreciznije moguće merenje, jer je aparat fabrički izbaždaren, pa nisu potrebna kalibrisanja i provere koje samo dižu cenu analize.

Aparat radi na principu imunoturbidimetrije, isto kao i veliki biohemijski analizatori, koji se koriste u laboratorijama. Ima sve neophodne sertifikate, NGSP i IFCC standarde, i registrovan je u Srbiji, tako da se njegovi rezultati smatraju validnim isto kao da se analiza radi u bilo kojoj biohemijskoj laboratoriji, a cena je dosta manja.

.