Larve insekata čiste dijabetesne rane

Larve insekata mogu uspešno da očiste komplikovane rane koje ponekad dobijaju osobe sa dijabetesom i stvore osnovu za njihovo dalje lečenje, utvrdili su stručnjaci bolnice Keiser i Univerziteta Havaja u Honoluluu. Tradicionalno odstranjivanje inficiranog i mrtvog tkiva s takvih rana, koje se obavlja skalpelom ili enzimima, često ne daje dobar rezultat, prenosi Rojters.

S druge strane, posle samo jednog tretmana dijabetesnih rana larvama, one već bolje izgledaju, ističe Lorens Eron, rukovodilac pomenutog istraživanja.

Sve osobe sa dijabetesom koje su u njemu učestvovale, njih ukupno 37, patile su od jedne vrste oboljenja arterija, koje izaziva lošu cirkulaciju u udovima i imali su uporne rane, od kojih neke nisu zaceljivale i pet godina. Tim iz Honolulua je na te rane nanosio 50 do 100 larvi insekta "lucilia sericata", ostavljajući ih na njima tokom dva dana, posle čega bi ponovili postupak i tako u proseku pet puta.

Larve na ranu luče supstancu koja mrtvo tkivo dovodi u tečno stanje, a zatim tu tečnost apsorbuju i dalje razgrađuju. Rana se na taj način očisti, a neke druge tvari u sekretu larvi omogućavaju razvoj granulisanog tkiva, povezujućeg sloja, potrebnog da bi rana zacelila.

Kod dvadeset jednog pacijenta su ostvareni odlični rezultati ovakvog lečenja – infekcija se povukla, a mrtvo tkivo je sasvim uklonjeno, formiran je solidan povezujući sloj, a u više od tri četvrtine slučajeva rana se zatvorila.

Ovom metodom zacelile su čak i rane inficirane superbakterijom MRSA, kao i dve trećine onih inficiranih, takođe, vrlo nezgodonom MSSA bakterijom. Svih deset slučajeva infekcije bakterijama iz grupe B streptokoka su uspešno izlečeni.

Samo je kod jednog pacijenta došlo do znatnije infekcije okolnog tkiva, kod dvojice je beleženo preterano krvarenje, a kod trojice su registrovani problemi s inficiranim kostima.

[rtv.rs, 26.09.2011.]