Novčane premije pomogle Britancima da smršaju

Britanci su potvrdili efikasnost probne inicijative Nacionalne službe zdravstvene zaštite (NHS) za novčani podsticaj da stanovnici mršave, objavio je londonski dnevnik "Telegraf".

Rezultate istraživanja koje je sprovela grupa stručnjaka pod rukovodstvom Kler Relton iz Univerziteta Šefild, objavio je "Journal of Public Health".
Grupa Kler Relton je ocenila efikasnost programa "funte za funte" (pounds for pounds) koji je NHS pokrenuo u aprilu 2009. godine, aludirajući na istovetnost britanske nacionalne valute (1,127 evra) i mere za težinu na Ostrvu (453 grama).
Pred učesnicima je bio 13-mesečni program mršavljenja, a u zavisnosti od kilograma kojih su uspeli da se reše mogli su da zarade od 70 do 425 funti.
Za učešće u programu odabrano je 402 Britanca, s tim što je njih 42,5 odsto bilo zaposleno u NHS.
Prosečna težina učesnika, od kojih je više od polovine bilo ženskog pola, bila je veća od 100 kilograma, a starost 45 godina.
Po završetku programa 44,8 odsto učesnika je skinulo pet odsto svoje težine, a 23,6 odsto se oslobodilo više od deset procenta.
Pri tom je planirane rezultate dostiglo tek 38 odsto učesnika.
Međutim, u proseku su svi smršali za četiri kilograma, što je u okviru rezultata sličnih programa koji se sprovode u Velikoj Britaniji.
Ukupna vrednost pilot programa NHS je 75.000 funti, pri čemu je svaki učesnik dobio u proseku više od 185 funti.
Kler Relton je izjavila da rezultati istraživanja potrvđuju efikasnost ovakve inicijative NHS. Autori istraživanja su prepopručili službi zdravstvene zaštite da program sprovede na državnom nivou.

[MC Portal, 02.05.2011.]