Održan sastanak "Unapredimo brigu o dijabetesu u Srbiji"

Dijabetološki savez Srbije organizovao je 12.05.2011. u hotelu "M" u Beogradu prvi sastanak sa predstavnicima udruženja na temu "Unapredimo brigu o dijabetesu u Srbiji".

nas mala

Skupu su prisustvovali: prof dr Nebojša Lalić ispred Republičke stručne komisije za dijabetes, Aleksandra Pejčev i BIljana Marinkov iz Pirota, Milica Medić iz Pančeva, Erne Lazar i dr Ozrenko Veselinović iz Zrenjanina, Bojana Marković, Rodoljub Živković, Violeta Orešković i Stela Prgomelja iz Beograda i dr Aleksandar Ćirić iz kompanije Novo Nordisk. Sastanak je vodio dr Miodrag Đorđević, predsednik Saveza i Udruženja Zaječar.

Ovaj sastanak je početak serije sastanaka koji imaju za cilj da se utemelji zajednička platforma udruženja osoba sa dijabetesom, kao polazna osnova u daljim pregovorima sa svim činiocima dijabetološke zaštite u državi.

ostali mala ostali mala1

Inicijativa za ovaj sastanak je bazirana na aktuelnoj kampanji Udruženja "Plavi krug" o pet gorućih pitanja osoba sa dijabetesom u Srbiji:

1. Nepostojanje lokalnih savetovališta i dispanzera za dijabetes

2. Isključenost osoba sa dijabetesom iz donošenja odluka

3. Nedovoljna zastupljenost modernih terapijskih opcija

4. Nedostupnost potrošnog materijala i medicinskih sredstava

5. Loš položaj osoba sa dijabetesom u društvu

Predsednica Udruženja "Plavi krug" Bojana Marković je prisutnima izložila sve korake koji su prethodili planiranju i realizaciji kampanje i dosadašnje rezultate. Takođe se kratko osvrnula na aktivnosti koje je "Plavi krug" imao od novembra do danas.

boki mala

Stela Prgomelja je detaljno izlagala o svakom od pet gorućih problema ponaosob, nakon čega je usledila diskusija po ovim pitanjima.

stela mala

Predsednik Republičke stručne komisije za dijabetes prof. dr Nebojša Lalić je prisutnima detaljno izložio trenutni status povodom povratka savetovališta i koji su koraci preduzeti po pitanju lekova i potrošnog materijala koji se koriste u dijabetesu. Predstavnici udruženja su aktivno učestvovali u ovoj temi.

lale mala

U drugom delu sastanka, svoje dosadašnje aktivnosti, rezultate i planove predstavile su Aleksandra Pejčev i Biljana Marinkov iz Udruženja Pirot. Istakle su značaj radio emisije o dijabetesu, sve veći odziv mladih u radu Udruženja, planove za edukaciju po školama, saradnju sa zdravstvenim ustanovama i lokalnom upravom.

A i B mala

Nakon toga usledila je prezentacija o otvaranju prvog Informativno-edukativnog centra i specijalizovane prodavnice za osobe sa dijabetesom u Zrenjaninu, koju je predstavio Erne Lazar. Novina je i ta da g. Lazar na lokalnoj radio stanici jednom nedeljno uređuje i vodi polusatnu emisiju o dijabetesu.

erne mala

Kamp za mlade edukatore u sklopu IMAGE projekta Udruženja iz Zaječara, koji je nedavno održan u Gamzigradskoj Banji, prezentovao je dr Miodrag Đorđević.

dzo mala

Doneti su zaključci po svim tačkama ovog veoma konstruktivnog sastanka, a naredni se planira za septembar.

Zahvaljujemo se kompaniji Novo Nordisk Pharma d.o.o., koja je podržala ovaj skup.

Zaključci sa sastanka objavljeni su na našoj Facebook stranici Diabetes Serbia i otvoreni za javnu diskusiju.