Orašasto voće dobro za dijabetičare

Kada oboleli od dijabetesa tipa 2 zamene deo svoje uobičajene porcije ugljenih hidrata sa pola šolje mešanih orašastih plodova, u roku od tri meseca dolazi do malog sniženja nivoa šećera i tzv. "lošeg", odnosno LDL holesterola u krvi, poručuju kanadski stručnjaci s Univerziteta Toronta.

To ne znači da je orašasto voće ključ rešenja problema dijabetesa, ali može da bude deo zdrave ishrane za obolele od te bolesti, ističe tim s pomenutog univerziteta, a prenosi Rojters. Po rečima Sirila Kendala, jednog od učesnika istraživanja, orašasti plodovi jesu puni masnoća, ali su to zdrave mononezasićene masti, koje se dovode u vezu sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i drugim koristima po zdravlje.
Orašasto voće je, međutim, takođe puno kalorija pa dijabetičari ne bi trebalo da ga jednostavno dodaju svakodnevnoj ishrani, već da njime zamene deo unosa ugljenih hidrata, upozorava tim iz Toronta. Kanadska studija je obavljena na 117 odraslih osoba, obolelih od dijabetesa 2, koje su nasumice podeljene u tri grupe.
Prva grupa je svakodnevno dobijala mešane neslane orašaste plodove umesto nekih uobičajenih ugljenih hidrata, druga grupa je uobičajene ugljene hidrate zamenila "zdravim" kolačem (mafinom) od celog zrna pšenice, bez dodatog šećera, dok je treća grupa bila na režimu "pola orašastih plodova, pola mafina". Posle tri meseca, za vreme kojih su svakog dana konzumirali rečenu količinu orašastih plodova, s ukupno 475 kalorija, kod pripadnika prve grupe došlo je do sniženja nivoa hemoglobina AIC u krvi (koji predstavlja merilo šećera) za 0,2 odsto.
Takođe je došlo i do smanjenja LDL holesterola sa prosečno oko 97 na 89 mg/dL. Nivo LDL holesterola ispod 100 mg/dL se, inače, obično smatra optimalnim. Treba istaći da su ovakva poboljšanja konstatovana kod pacijenata koji su već od ranije koristili i medikamente protiv šećerne bolesti i kod kojih je već prethodno uglavnom ostvarena dobra kontrola nivoa šećera u krvi. U druge dve grupe ispitanika nije konstatovan sličan napredak.
Osobe koje ne vole orašaste plodove, mogu umesto njih da konzumiraju druge namirnice bogate poželjnim mononezasićenim masnim kiselinama, kao što su maslinovo ulje i avokado, savetuje kanadski tim.

[tanjug.rs, 14.07.2011.]