Rehabilitacija dijabetičara o trošku države

Pravo na besplatno lečenje u Specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj Banji imaju dijabetičari koji primaju insulin, kao i pacijenti koji su na terapiji tabletama.

Broj dijabetičara na insulinskoj terapiji u Srbiji je od 2004. godine porastao za 50 odsto, a izdvajanje države za njihovo lečenje za 400 odsto, pa je od opšteg interesa da ovi pacijenti iskoriste pravo na besplatnu rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj Banji.
Specijalna bolnica "Merkur" je od 2008. godine Nacionalni centar za prevenciju i edukaciju dijabetičara i od tada je pravo na desetodnevnu rehabilitaciju o trošku RZZO iskoristilo oko 31.000 dijabetičara na insulinskoj i tabletnoj terapiji.
Iako je 400 ležaja u "Merkuru" namenjeno ovim pacijentima, oni to pravo nedovoljno koriste, rekao je na konferenciji za novinare direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Aleksandar Vuksanović.
"To što raste i ukupan broj dijabetičara i onih insulin zavisnih pokazatelj je i zdravstvenog stanja nacije, ali i neadekvatnog lečenja dijabetičara", rekao je Vuksanović.
Predsednik Republičke stručne komisije za lečenje šećerne bolesti prof. dr Nebojša Lalić kaže da je sa šest endokrinologa u timu "Merkur" odmah iza univerzitetskih klinika po edukovanosti i da je ovaj kadar osposobljen za savremeni pristup dijabetesu.
"U savremenoj dijabetologiji imamo poplavu sredstava za lečenje, ali sa druge strane, njihovu nepravilnu primenu. Zato je značajna rehabilitacija, a posebno edukacija koju dijabetičari dobijaju u ‘Merkuru’", rekao je Lalić.
Direktor Specijalne bolnice "Merkur" dr Dejan Stanojević saopštio je da efikasnost ovog programa za dijabetičare ilustruju podaci da je 1.000 pacijenata skinuto sa insulinske terapije, kod jedne četvrtine je smanjena doza insulina, a kod 70 odsto je poboljšana regulacija šećera u krvi.
Na konferenciji za novinare je istaknuto da je za ostvarivanje prava za besplatnu rehabilitaciju dijabetičara predviđena jednostavna procedura u kojoj se sa uputom izabranog lekara pacijenti direktno obraćaju lekarskoj komisiji u filijali RZZO.
Pravo na besplatno lečenje u Specijalnoj bolnici "Merkur" imaju insulin zavisni dijabetičari i oni koji su na terapiji tabletama.
Upućen je apel lekarima da svojim pacijentima dijabetičarima sugerišu da iskoriste pravo na besplatnu rehabilitaciju.
Prema podacima RZZO, u Srbiji ima više od 88.000 registrovanih dijabetičara na insulinu i više od pola miliona onih koji su na terapiji tabletama.

[Tanjug, 10.03.2011.]