Tomas, mali triatlonac i veliki primer svima!

Piše: Ninoslav Rašković

Od prvog saznanja da su oboleli od dijabetesa mnogi dozvoljavaju da depresija preuzme njihove živote i počinju da negiraju samu bolest samouništavajući svoj organizam. Ne shvataju da pored štete koju prave sebi stvaraju probleme i svojim bližnjima. Odrasli se ponašaju kao razmažena deca a deca ispadaju puno hrabrija i vedrija i pokazuju im kako se živi sa dijabetesom. Tomas je jedan od njih koji nam svima može inspiracija i pokazatelj na koji način treba da živimo -hrabro i ponosno.

Tomas je sin Steline prijateljice Gordane i živi u Australiji, ima 8 godina, dijabetičar je od svoje treće a insulinsku pumpu koristi već 2 godine. Sve to ga nije sprečilo da startuje svoj prvi dečiji triatlon.

Za njegovu majku je to bio veliki dan i trebalo je pripremiti mnogo stvari jer ovo nije bila Tomasova svakodnevna aktivnost. Triatlon je zahtevan sport jer se sastoji od tri discipline-plivanja, biciklizma i trčanja, i za svako od njih je potrebna posebna priprema.

Za razliku od drugih takmičara Tomas je imao više obaveza pre same trke a jedna od njih je i merenje glikemije a ona je iznosila 14 mmola-adrenalin je definitivno bio okidač i to je nešto na šta se ponekad ne može uticati. U tim mometima je bolje ne davati inzulin jer će on uzrokovati sigurnu hipoglikemiju kasnije tokom trke. Tomas je nosio nalepnicu na kojoj je pisalo da je dijabetičar i da nosi insulinsku pumpu-veoma pametan i pohvalan potez njegovih roditelja!

Plivanje, bicikla, trčanje, tranzicije-sve je prošlo savršeno, Tomas se osećao dobro i završio svoj prvi triatlon sa osmehom na licu. Glikemija posle trke-5.3 mmol-a, odlična!

Bravo Tomase, pokazao si nam svima kako se to radi i kako dijabetes nije prepreka za normalan život a mi želimo da te vidimo na još puno takmičenja!

A oni koji bolest nisu prihvatili….vreme teče, život prolazi, komplikacije dolaze a vi se čekate!

GO Thomas, GO!!

[pobedidijabetes.rs, 05.05.2011.]