Visok krvni pritisak uništava bubrege

Visoki krvni pritisak je najmasovnija bolest današnjice, u Srbiji preko 50 odsto odraslog stanovništva boluje od tog poremećaja zdravlja.

U svetu više od 2 milijarde ljudi ima ovaj ozbiljni zdravstveni problem.

Visoki krvni pritisak oštećuje krvne sudove u celom organizmu, a među najosetljivijima su krvni sudovi bubrega.

Doktor Milan Stošović, Načelnik Odeljenja Hemodijalize, navodi da u nefrološku ambulantu dolazi dosta bolesnika sa značajnim oštećenjem bubrega a koje su posledica povišenog krvnog pritiska koji nije na vreme otkriven.
Kod svakog četvrtog bolesnika na dijalizi do otkazivanja bubrega je došlo zbog visokog krvnog pritiska koji nije na vreme otkriven i lečen.
Jedan od pacijenata navodi da se zbog visokog krvnog pritiska dolazi u centar za hemodijalizu već 11 godina. On objašnjava da je doživeo moždani udar leve strana kada je bio sa detetom na bazenu, zbog čega su mu stradali i bubrezi.
Pre toga, ovaj pacijent je bio vrhunski sportista, bokser. Ipak, svoj krvni pritisak je proverio tek kada mu je pozlilo.
Da bi se povišeni krvni pritisak otkrio na vreme, potrebno je da se češće kontroliše i kada ne postoje nikakve tegobe. A ukoliko se otkrije nužno je da se odmah leči.
Radomir Naumović, direktor Klinike za nefrologiju KCS, ističe da je neophodno u isto vreme da se proveri funkcija bubrega. Prema njegovim rečima, najjednostavniji i najjeftiniji pregled je pregled urina. Sa tim obavezno započeti, a potom uraditi i analize krvi koje će nam reći da li je povišen krvni pritisak eventualno doveo i do oštećenja bubrega.
Visoki krvni pritisak jedan je od najčešćih uzroka hroničnih bolesti bubrega ali postoje i bolesti bubrega koje izazivaju povišen krvni pritisak.
Visoki krvni pritisak naziva se još i "tihim ubicom", jer najčešće ne daje znake upozorenja. Posledice koje izaziva jako su teške i opasne po život i jedino se mogu sprečiti redovnim uzimanjem lekova.

[b92.net, 12.06.2011.]