Specijalnim bolnicama u banjama omogućeno da pružaju ugostiteljske usluge

Vlada Srbije usvojila je Uredbu kojom je omogućila specijalnim bolnicama u banjama da pružaju komercijalne ugostiteljske usluge na tržištu, ali samo u slučaju kada postoji višak neiskorišćenog smeštajnog prostora, podsetilo je danas Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Uredba takođe omogućuje zdravstvenim ustanovama da podnesu zahtev za kategorizaciju ugostiteljskog objekta, vrste hotela, jer prema važećim propisima kategorisani ugostiteljski objekti posluju sa smanjenim PDV od 8% za usluge smeštaja, što je značajna poreska olakšica.

Uredba o uslovima koje mora da ispunjava zdravstvena ustanova za pružanje ugostiteljskih usluga trećim licima stupila je na snagu 17. marta, nastala je kao rezultat napora struke i nadležnih državnih organa -resornih ministarstava, Republičkog Sekretarijata za zakonodavstvo, Kancelarije za pridruživanje EU, Udruženja rehabilitacionih centara i Udruženja banja.

Sindikati zaposlenih u centrima i specijalnim bolnicama za rehabilitaciju zatražili su 28. marta ukidanje te uredbe jer se tako, kako su naveli, pacijenti koji dolaze na lečenje o svom trošku, tretiraju kao turisti pa plaćaju veće cene.

Uredbom se lica koja dolaze na lečenje u specijalne bolnice za rehabilitaciju dele na pacijente, odnosno one koje dolaze po uputu lekarske komisije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i treća lica, odnosno turiste koji se leče o svom trošku, jer RFZO ne plaća njihovo lečenje, naveli su sindikati u svom saopštenju.

[tanjug.rs, 02.04.2012.]