Dečji kamp održan u Rapcu

Piše: Jelena Andžić

Od 16. do 25.06.2012. godine održan je dečji kamp u Rapcu u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. U goste su pozvali dvoje dece iz Srbije uz pratnju medicinske sestre.

trojka

Cilj kampa je bio edukacija dece sa dijabetesom uzrasta od 10 do 13 godina.Osoblje kampa činilo je 11 osoba, 2 predstavnika Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, 2 lekara, 5 medicinskih sestara, trener i psiholog.

U toku kampa organizovana su svakodnevna predavanja deci u prepodnevnim i poslepodnevnim terminima. Predavanja su bila održavana u sali hotela.Teme predavanja bile su ishrana (brojanje ugljenih hidrata), insulini i njihova dejstva, moguće komplikacije, merenja glikemije i njen značaj i uopšteno samokontrola dijabetesa, fizička aktivnost. U okviru predavanja bilo je organizovano i testiranje dece po principu ulaznog i izlaznog testa, takodje i radionice u kojoj su deca glumila određene situacije (otkrivanje dijabetesa, hipoglikemije, hiperglikemije, kontrole kod izabranog lekara…). Deca su imala i uloge roditelja, prijatelja, porodice, lekara, medicinskih sestara… Ova radionica je na mene ostavila jak utisak, jer su deca pokazala osećanja i lične doživljaje u određenim situacijama, a ujedno su se i dobro zabavili.
edukacija

Takođe su bile prisutne i psihološke radionice sa testiranjem dece, po kome su određivani njihovi psihološki profili. Psihološke radionice su, po mom ličnom doživljaju, bile maštovite i prilagođene uzrastu dece koja su učestvovala na kampu.

psiholoska radionica

Fizička aktivnost je bila svakodnevno prisutna i za nju je bio zadužen trener. Deca su išla na plažu pre podne od 09:00h do 11:00h i poslepodne od 16:00h do 18:00h. Po dolasku na plažu deca su radila vežbe, zatim su se kupala, a neplivači su učili da plivaju. Po ideji trenera bila je organizovana mini olimpijada dve večeri, gde su se deca takmičila u različitim disciplinama.

gimnastika 

olimpijada   igre

Merenja glikemije su bila svakodnevno 30 min. pre doručka, ručka, večere i noćne užine, uz primenu propisane terapije. Naravno, merenje glikemija se sprovodilo i van svakodnevnog režima po potrebi.

Lekari su svakodnevno pratili decu i rezultate glikemija i korigovali doze po potrebama i rezultatima dece. Medicinske sestre su takođe bile maksimalno uključene u merenje glikemija, saniranju hipoglikemija, hiperglikemija i primeni terapije. Jedna sestra je svake noći bila dežurna i obilazila decu i sprovodila preporuke lekara.

Tatjana i Sandra kao organizatori kampa ispred HSDU bile su nam svima dostupne 24h.Organizovale su dva divna izleta (krstarenje brodom i obilazak Labina kao i posetu muzeja u ovom gradu). Takođe su organizovale svako veče nešto lepo za decu (veče uz animatore, šetnje, noćno kupanje, žurku na plaži uz gitaru, žurku u otvorenoj diskoteci, pomogle u sprovodjenu mini olimpijade). Ove dve divne žene su učinile da naš boravak u Rapcu bude predivan. Svaka pohvala za njihov profesionalizam, uslužnost, organizovanost, neizmerno strpljenje prema deci i osoblju.

muzej animatori bazen krstarenje

Mislim da je kamp u potpunosti ostvario cilj koji je imao, deca su i na završnom testu pokazala veliki napredak u znanju.Velika prijateljstva su rođena među učesnicima kampa i nadam se da će biti negovana. Organizacija sjajna i u potpunosti prilagođena uzrastu dece koja su učestvovala.

Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga želim se od srca zahvaliti na pozivu, a Sandri Kerim i Tatjani Dinter veliku zahvalnost na gostoprimstvu, ljubaznosti, prijateljstvu i svemu što su činile za nas iz Srbije i ostavile nam ovaj kamp u nezaboravnom i prelepom sećanju.

Takođe se zahvaljujem i Dijabetološkom savezu Srbije, koji je omogućio da učestvujemo u jednom ovako dobro organizovanom kampu i steknemo nova saznanja i prijateljstva.

Više fotografija možete pogledati na našoj Facebook stranici.