Osobe sa dijabetesom u vrtlogu zdravstvene birokratije

Bolesnici prvo idu kod izabranog lekara, pa kod endokrinologa, pa opet kod izabranog doktora, zatim u Fond i na kraju u apoteku da se recepti podignu

Beograđani Pavle Novaković i njegova supruga Ana susreli su se pre dve nedelje sa teškom vešću: njihova trogodišnja ćerka dobila je dijabetes tipa 1. Posle preporuke lekara Univerzitetske dečje klinike odveli su dete u Bukovačku Banju, a zamolili su baku da, po preporuci specijaliste, ode kod doktorke deteta u Dom zdravlja u Žarkovu kako bi uz ispisanu dijagnozu dobili recepte za insulin. Kako ističe Pavle Novaković, njoj su objasnili da ne mogu da izdaju recepte za insulin jer niko ne zna da popuni te formulare, pa su oni čim su stigli sa puta otišli u zdravstvenu ustanovu da reše problem.

– Izabrana doktorka našeg deteta je na godišnjem odmoru, pa smo otišli kod druge, dežurne doktorke. Rekla je kako nije njena dužnost da to propisuje, da nema vremena, a pošto sam bila uplakana dodala je da sam plačljivica. Kad sam objasnila da dete sutra mora da dobije insulin, ona je rekla da nema neke šifre. Zvali smo i Ministarstvo zdravlja da se žalimo, a na kraju nam je pomogla neka potpuno druga doktorka – kaže Ana Novaković.

Dr Vera Vujović, načelnica pedijatrije u čukaričkom domu zdravlja, objašnjava da oni do sada nisu imali problema sa roditeljima dece obolele od dijabetesa i da smatraju da je doktorka uradila sve kako treba. Ona dodaje da je ustanova u kojoj je bilo dete (u ovom slučaju banja) bila dužna da mu obezbedi terapiju za pet dana, kako bi se u međuvremenu dobili recepti za nastavak terapije.

– Mogu da shvatim roditelje da su reagovali burno jer je teško prihvatiti da je dete hronično bolesno. Ali, doktorka nije bila nekorektna. Ona nijednog trenutka nije odbila da primi mamu deteta, već je samo rekla da je gužva u čekaonici i da dođe u vreme pauze i da će joj tada napisati recept. Majka je reagovala rekavši: „Vi ste mi rekli da mogu da dođem kada hoću”. Pošto je kod pomenute doktorke bila gužva, sestra ju je odvela kod druge kod koje nije bilo puno pacijenata i ona joj je napisala ono što treba. Čak nas je zvala i sekretarica iz Ministarstva zdravlja da zamoli da se ubrza procedura u ovom slučaju. Besmislica je da naši lekari ne znaju da popunjavaju te recepte  – istakla je dr Vujović.

Slučajevi kada osobe sa dijabetesom imaju problema sa propisivanjem terapije izabranih lekara nisu česti, ali se dešavaju, kaže Bojana Marković, predsednica Udruženja za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug”, naglašavajući da je mnogo teža situacija sa „šetanjem” pacijenata od lekara do lekara.

– Zbog novog pravilnika, koji nisu dobili baš svi lekari, moguće je da ima onih koji ne znaju šta treba da napišu u receptima. Jednoj pacijentkinji se ovih dana dogodilo da joj je doktorka na običnim receptima ispisala šta joj treba od pomagala, što nisu priznali u RFZO-u, pa je morala iznova da prođe celu proceduru propisivanja. To znači da se prvo ide kod izabranog lekara u dom zdravlja, pa kod endokrinologa u bolnicu, pa opet kod izabranog doktora, pa u Fond, pa u apoteku u Ulici kralja Petra, da se recepti podignu. Ranije su dijabetičari gubili po 18 radnih dana godišnje da bi išli kod lekara, a sada će to biti mnogo više. Problem postoji i sa trakicama za proveru nivoa šećera u krvi. Stariji od 26 godina imaju prava na 50 komada mesečno, a treba im još najmanje 150 – naglasila je Markovićeva.

Dodatni problem je, smatra ona, to što su čuli da će trudnicama biti oduzeta mogućnost korišćenja insulinskih pumpi, koje od marta prošle godine nisu uvezene. Na listi čekanja za dobijanje ovih pumpi nalaze se najteži bolesnici, njih od 80 do 100, a Markovićeva napominje da su zbog svih problema tražili sastanak sa rukovodstvom RFZO-a. Da je novi pravilnik o izdavanju pomagala, gde spadaju i ona za dijabetes, koji je izašao u „Službenom glasniku” 1. juna korak unazad za pacijente potvrdila nam je i dr Vera Vujović, dok dr Dubravka Šaranović-Racić, pomoćnik ministra zdravlja, napominje da se veoma kontrolišu izabrani lekari kada propisuju insulin kako ne bi dolazilo do „nesporazuma”. Ona je naglasila da svi pacijenti koji imaju primebde mogu da se obrate ovoj instituciji.

———————————————-

Komisija RFZO za raspodelu insulinskih pumpi

Sanja Mirosavljević, pi-ar RFZO, kaže da su oni formirali stručnu komisiju koja će definisati indikacije kad je reč o raspodeli insulinskih pumpi. Ona ističe da će struka voditi računa da svako, u skladu sa indikacijama, dobije medicinsko pomagalo.

– Što se tiče test tračica, Fond je u skladu sa finansijskim mogućnostima i po preporuci struke definisao njihov broj. Nalog im piše izabrani lekar i overava se jednom u tri meseca u filijali. Nema „papirološke giljotine”. Samo se u slučaju izdavanja insulinske pumpe ide kod izabranog lekara, kod endokrinologa, pa u apoteku, što je i logično – kaže Mirosavljevićeva.

[Politika, 13.06.2012]