Dijabetološki savez Srbije na EASD kongresu u Berlinu

Piše: Jelena Marković

easd9

Ove godine učestvovali smo na 48. EASD kongresu u Berlinu koji se održao od 1-5. oktobra. Ispred Dijabetološkog saveza Srbije na našem štandu bili su Jelena Marković, IDF Young leader, prim. dr Miodrag Đorđević, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije i  Vitor Savković, apsolvent Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

easd10

Na stručnim predavanjima gostovali su mladi naučnici sa zanimljivim temama, kao i brojni veterani iz oblasti medicine koji su svojim prisustvom počastvovali učesnike skupa. Dodeljena je i prestižna Minkowski nagrada  za dostignuća u oblasti genetike. Takođe, održana su i Camillio Golgi i Albert Renold predavanja na kojima su govorili najistaknutiji naučnici. Posetili smo predavanja vezana za vrlo aktuelnu temu gestacionog dijabetesa, kao i održavanje trudnoće kod pacijenata sa dijabetesom tip 1 i 2.

easd7

Vrlo posećeni radovi bili su i iz oblasti nutricije, hipo i hiperglikemije. Posebno interesovanje je vladalo na izlaganju naučnih radova koji se tiču kancera i dijabetesa, kao uvek prisutne teme u zdravstvu i farmaciji. 

eads8easd6

Naposletku, naglasili bismo da je bilo i reči o kontinuiranoj edukaciji zdravstvenih radnika i edukatora na polju prevencije i sprečavanja nastanka komplikacija, kao i o kliničkom uticaju ovakvih, sve potrebnijih programa.

Štand Dijabetološkog saveza Srbije na kome su predstavljene aktivnosti svih udruženja bio je vrlo posećen. Pored lekara iz Srbije koji su došli da nas posete, veliku pažnju smo privukli i drugim izlagačima i zemljama, kako iz okruženja tako i iz celog sveta.
Ostvarili smo kontakte sa kolegama iz Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i nadamo se da ćemo sa njima još bliže sarađivati u budućnosti.

eads3

easd2

easd4
 
Kao posebno značajan događaj istakli bismo posetu predsednika EASD-a Andrew J.M.Boulton-a i predsednika IDF Europe João Manuel Valente Nabais-a našem štandu, u okviru predsedničkog obilaska svih izlagača.

easd1

Takođe, prisustvovali smo sastanku IDF-a na kojem je bilo reči o daljim akcijama i planovima na temu dijabetesa u svetu. Kao predstavnik IDF Young leader-a, Jelena Marković je imala priliku da se susretne sa predsednikom Young leader-a Alex Silverstein-om i ostalim članovima IDF-a okupljenih oko ovog programa i predoči im kakvo je stanje u našoj zemlji, kao i kakve sve akcije preduzimamo na polju dijabetesa.

easd5

Sledeći EASD kongres biće održan u Barseloni 2013. godine, te se nadamo da će Dijabetološki savez Srbije u još boljem svetlu i sa još zapaženijim nastupom predstaviti našu zemlju na ovom prestižnom događaju.

Više fotografija možete pogledati na našoj FB stranici