Domovi zdravlja produžavaju radno vreme

Domovi zdravlja u prestonici produžiće radno vreme u skladu sa odlukom koju je 15. decembra usvojila Skupština grada. Novo radno vreme, do kraja januara, biće od osam do 20 sati radnim danima, a subotom i nedeljom od osam do 18 sati.

U Sekretarijatu za zdravstvo kažu da očekuju da im domovi zdravlja dostave svoje odluke kada će zvanično uvesti novo radno vreme, kako će funkcionisati rad u udaljenim ambulantama, a problemi koji se budu pojavljivali biće rešavani „u hodu”. Ove promene uvode se kako bi se poboljšali uslovi za pacijente, ali i da bi lekari ispunili normu koja podrazumeva da im radna nedelja obuhvata fond od 40 sati. Na rukovodiocima zdravstvenih ustanova je da organizuju rad svih službi, a neki domovi zdravlja, poput DZ „Palilula”, već rade po novim pravilima.

Novom odlukom obuhvaćeno je 16 domova zdravlja, četiri kliničko-bolnička centra, zavodi na primarnom nivou zdravstvene zaštite (Zavod za zaštitu zdravlja studenata, Zavod za gerontologiju, Zavod za bolesti pluća, Zavod za kožne i venerične bolesti, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju). Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć i dalje će raditi neprekidno.

Jedan od problema u novoj organizaciji rada je činjenica da neki domovi zdravlja nemaju dovoljan broj specijalista iz određenih oblasti medicine, pa tako ne mogu da rade svakog vikenda, iako je predviđeno da i tada pregledaju pacijente.
Objekti Apoteke „Beograd” će radnim danom biti otvoreni sedam do 20 sati, a vikendom od osam do 15 sati. Novo radno vreme apoteka počeće da se primenjuje 16. januara.

Koliko traju smene
Od 7.15 do 13.30 sati prva
od 13.45 do 19.45 časova druga
od 13.30 do 14.30 medicinari prve smene će obavljati druge poslove

[politika.rs, 16.01.2012.]