Kad lečenje pođe po zlu: u isto mesto je davao insulin

Lipohipertrofija nastaje zbog lokalnog delovanja insulina koji se daje u isto mesto tokom dužeg perioda. Ovaj pacijent davao je lek na ista dva mesta 30 godina.

Kad liječenje pođe po zlu: U isto mjesto si je davao inzulin

Muškarac (55) iz Južnoafričke Republike, koji boluje od dijabetesa tipa 1, iznenadio je svoje lekare kada im je pokazao šta mu je izraslo ispod pupka. Naime, pacijentu su rekli da ubrizgava inzulin u stomak. On očito nije shvatio da se treba ubadati na više različitih mesta jer hormonalni insulin uzrokuje nastanak masnog tkiva. Muškarcu su se napravile dve tvrde viseće mase na stlomaku koje neodoljivo podsećaju na stražnjicu, piše Daily Mail.

Promena poznatija kao lipohipertrofija nastaje zbog lokalnog delovanja inzulina koji se daje na isto mesto tiokom dužeg vremenskog perioda. Ovaj pacijent ubrizgavao je lek na ista dva mesta čak tri decenije.

– U timu je nas pet starijih lekara, ali ni jedan od nas nikada nije vide ovakav slučaj – rekao je dr. Stan Landau iz Centra za dijabetes i endokrinologiju u Johannesburgu. Objasnio je kako je pacijent nastavio davati insulin na ista mesta jer je mislio da su masne naslage normalna pojava.

– Videoje slične, samo blaže slučajeve. Nažalost njegove kvržice niko nikada nije pregledao – kaže dr. Landau i dodaje kako se masne naslage mogu riešiti samo plastičnom operacijom. Pacijentu su objasnili da se mora ubadati na različita mesta i dali su mu tanje igle i drugu vrstu insulina.

Lekarki tim je posle izgubio kontakt s muškarcem koji se više nije pojavio na dogovorenom pregledu. Fotografiju su odlučili objaviti u medicinskom časopisu kako bi ukazali na problem lošeg savetovanja ljudi sa dijabetesom.

[24sata.hr, 11.02.2012.]