Nano Retina – nova nada za osobe sa oštećenim vidom

Milioni ljudi koji su ostali bez vida zbog bolesti ili starosti sada imaju šansu da ponovo progledaju.

U poslednjih nekoliko godina nekoliko timova doktora, medicinskih naučnika i tehničara su pokušavali da nađu način za jeftin, pozdan i najbitnije efektivan način kako da preko tehnologije vrate vid onima koji su potpuno slepi. Ovih dana u Evropskim klinikama za (relativno) veoma malo para i par sati ležanja na operacinom stolu možete povratiti svoj vid i nastaviti svoj život sa punim kapacitetom!

Trenutno postoje dva rešenja za vraćanje vida preko implanata, i oba mogu da izleče kompletno slepilo koje je nastalo zbog degenerativnog propadanja retine usled starosti (Age-related macular degeneration – AMD), katarakti, glaukoma ili problema da dijabetesom.

Argus II” od proizvođača Second Sight nudi rešenje koje košta 115 hiljada dolara i sa sobom donosi četvorosatnu operaciju stavljanja receptora na zadnji deo vašeg oka, i specijalni par naočara koje u sebi imaju kamere i odašiljače koji šalju bežični signal do implanta. Nažalost ovaj implant ima samo 60 ekeltroda koji vrše interakciju sa nervnim tkivom, što dovodi do prikazivanja slike kvaliteta 60 piksela crno bele boje u mozgu. Sa ovakim rešenjem “bioničkog oka”, korisnici mogu videti grube objekte i čitati velike tekstove sa velikim fontom.

Mnogo zanimljivije rešenje je “Bio-Retina” iz firme Nano Retina koja u sebi nudi drastično bolje i preciznije rešenje za vraćanje vida. Za samo 60 hiljada dolara i tridesetominutnom operacijom pod lokalnom anestezijom, korisnik će u pozadini oka dobiti maleni čip sa 576 elektrode koje mogu da prikažu različite nivoe crno bele boje! Sa slikom od 24 x 24 piskela, potpuno slep korisnik će itekako moći da efektivno vidi svet oko sebe. Način najapanja ovog implanta je takođe veoma zanimljiv – par obično dizajniranih naočara koje su napajane punjivom baterijom šalje ka vašim očima veoma blag i neprimetan infracrveni laser koji sa svojih 3 milivata nemože da vas povredi, ali savršeno dobro napaja očne implante.

Trenutno se veruje da će do kraja 2013. godine biti završena testiranja na ljudskim pacijentima u Evropi, i da će veoma brzo posle toga ova 2 proizvoda biti puštena u komercijalno okruženje (testiranja u Sjedinjenim Državama će tradicionalno trajati značajno duže).

Tehnologija očnih implanata će nastaviti da se se razvija veoma brzim tempom, davajući slepim korisnicima podršku za sve bolju i bolju sliku. Ostaje nam samo da vidimo kada će doći trenutak kada će i potpuno zdravi korisnici krenuti da ugrađuju napredne verzije ovih implanata  koje će da vati bolju sliku od naših rođenih očiju. (Zašto koristiti staromodni Google Glass, kada vašu konekciju sa inernetom, gledanje TV-a i igranje igara možete dobiti direktno u vašem oku, koje pored vidljivog svetla ima i još par ” a la Predator” opcija prikazivanja slike?)

[photontide.org, 18.07.2012.]