Održan sastanak sa direktorom RFZO

Na inicijativu Udruženja "Plavi krug" i Dijabetološkos saveza Srbije, danas je održan sastanak sa direktorom RFZO i njegovim najbližim saradnicima. Povod za sastanak je bio novi Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima, koji je 1. juna stupio na snagu.

rzzo-tn

 

Ispred Fonda, sastanku su, osim prof. dr Aleksandra Vuksanovića, prisustvovali Sanja Mirosavljević, PR i Vladan Ignjatović, savetnik direktora. Ispred Udruženja "Plavi krug" i Dijabetološkog saveza Srbije, prisustvovali su Bojana Marković, Damjan Damnjanović i Stela Prgomelja.

Tokom sastanka, upoznati smo sa finansijskim teškoćama Fonda i naporima da se održi sadašnji sistem.
Na naše pitanje zbog čega su ponovo uvedene komisije za trake za merenje šećera u krvi, dobili smo odgovor da je to bilo neophodno zbog dodatne kontrole. Naime, inspektori RFZO su utvrdili brojne nepravilnosti na terenu i otkrili da jedan broj osoba dobija trake iako na njih nema pravo. Zaključak je da nedobronamerni pojedinci urušavaju sistem i da zbog toga ispaštaju dobronamerni.

Prof. dr Vuksanović se složio sa činjenicom da Pravilnik nije idealan i da je trenutno komplikovanija procedura, ali da će svi koji imaju pravo na trake, to pravo i ostvariti.
Naš predlog je da se komisija za trake zakazuje ne jednom u tri, već jednom u 6 meseci, što bi iziskivalo manje odlazaka i kod endokrinologa i na komisiju i kod izabranog lekara, što sada nije slučaj.

Posebnu pažnju smo skrenuli na nepravilnosti u tumačenju pravilnika i birokratske zavrzlame koje se dešavaju na terenu. Fond će ispratiti ove nepravilnosti i poslati dopis filijalama.

Nakon više od jednog sata razgovora, dogovoreno je sledeće:

1. Da se poštuje zakonska regulativa o propisivanju terapije hroničnim bolesnicima za period od 60 dana, ukoliko im terapija nije menjana poslednjih godinu dana. Na taj način duplo će se smanjiti i troškovi i broj odlazaka kod izabranog lekara.

2. Da deca i omladina sa dijabetesom dobijaju mesečno svih 150 traka za merenje šećera u krvi, bez obzira na broj dnevnih doza insulina. Dosadašnja praksa pokazuje da su deca često dobijala 60, 90 ili 120 traka mesečno, u zavisnosti od broja dnevnih doza insulina i samim tim su njihova prava bila zakinuta.

3. Da se elektronski registar za dijabetes, koji funkcioniše samo u ZC Zaječar, softverski osnaži i ponovo uvede u korišćenje u svim centrima, kako bi podaci o broju osoba sa dijabetesom, njihovom terapijom i komplikacijama, bio ažuran i dostupan u svakom trenutku.

4. Da čelnici RFZO provere sa stručnim komisijama koje su radile Pravilnik, da li je moguće da se lekarska komisija za trake odvija jednom u šest meseci. Očekujemo odgovor u naredne dve-tri nedelje.

5. Da se, u skladu sa budućim dogovorima sa strukom i RFZO, udruženjima u Srbiji omogući da sprovode obaveznu edukaciju novootkrivenih osoba sa dijabetesom, po modelu Udruženja "Plavi krug" i Dijabetološkog saveza Srbije.

Još jednom se zahvaljujemo direktoru Vuksanoviću i njegovom timu na odvojenom vremenu. Naredni sastanak je, preliminarno, dogovoren za septembar.