Prvi dečji kamp u organizaciji udruženja iz Pančeva

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti grada Pančeva ove godine, po prvi put, organizovalo je edukativni letnji kamp posvećen deci i mladima obolelim od šećerne bolesti. Kamp je održan na Goču, u dečijem odmaralištu "Dobre vode" u periodu od 10. do 17. jula.

goc2

Na kampu su učestvovala deca iz cele Srbije, uzrasta do 18 godina.

O deci u kampu, njihovom zdravlju i obrazovanju vodili su računa profesionalni treneri – rekreatori, nutricionista, psiholog, pedijatri-endokrinolozi, medicinske sestre, volonteri.

Tip 1 dijabetesa, koji pogađa svaku desetu osobu obolelu od šećerne bolesti, dominantan je kod dece i mladih. U Srbiji, od tipa 1 dijabetesa u proseku godišnje oboli 154 dece, uzrasta do 14 godina. U poređenju sa evropskim zemljama, deca u Srbiji imaju srednje visok rizik obolevanja od tipa 1 dijabetesa. Najveći broj obolelih dijagnostikuje se u pubertetu, nešto češće kod dečaka.

goc10 goc goc1 goc3 goc4 goc5 goc6 goc7 goc8 goc9

– Cilj je da uključimo što veći broj dece i pomognemo im u osamostaljivanju i edukaciji, kao i u prihvatanju činjenice da njihov promenjen način života podrazumeva davanje insulinskih injekcija i merenje šećera u krvi četiri puta dnevno. Najmlađi učesnici kampa kroz radionice i igru uče o kontroli bolesti, a njihovi volonteri iz svog ličnog iskustva motivišu ih da na iako imaju šećernu bolest, uz adekvatnu ishranu, terapiju i fizičku aktivnost mogu sve u životu. Deca su naučila da samostalno daju insulin, postali su svesniji da problem koji imaju deli još mnogo dece, postali odgovorniji prema sebi i svom zdravlju. Mališani su izjavili da im se najviše dopada druženje sa vršnjacima i razmena iskustava – rekla je Milica Medić, predsednica Društva za borbu protiv šećerne bolesti grada Pančeva.