Tamna zavesa na oku

Ako se, u roku od najviše 48 sati, mrežnjača ne „zavari“ laserom, vid na oštećenom oku može da bude nepovratno izgubljen

 Operacija oka

Iznenadna pojava svetlećih tačkica, bleska pred očima, delimičnog ili potpunog zamračenja vida na jednom oku, gotovo je siguran znak da je došlo do cepanja mrežnjače ili čak do njenog odvajanja. Ako se, u roku od najviše 48 sati, mrežnjača ne „zavari“ laserom, vid na oštećenom oku može da bude nepovratno izgubljen!

Do ablacije, odnosno odvajanja retine, senzornog dela vidne opne u oku, može da dovede veliki fizički napor, ali „tamna zavesa“ na oko može da padne i spontano, čak i kod onih koji nikada nisu imali problema sa vidom.

Cepanje mrežnjače se, prema rečima dr Vesne Cerović, oftalmologa – vitreoretinalnog hirurga iz Klinike za očne bolesti Vojnomedicinske akademije, češće javlja kod dijebetičara i kratkovidih.

– Oni imaju više postojećih perifernih degenerativnih promena na mrežnjači, koje vremenom mogu da dovedu do njenog pucanja ili do odvajanja.

RIZIČNO I NA POROĐAJU

Dr Vesna Cerović navodi i da do iznenadnog cepanja mrežnjače može da dođe i tokom velikog fizičkog napora, posebno kod žena koje imaju visoku kratkovidost, a porađaju se prirodno. – Zbog napinjanja pri porođaju, dešavalo se da mrežnjača pukne, mada je takvih slučajeva sve manje, jer se trudnice sa miopijom uglavnom upućuju na carski rez, ili preventivne oftalmološke intervencije pre porođaja.

Na prvi „blesak“ ili pojavu delimičnog mraka pred očima, treba se hitno javiti lekaru. Jer, kako vreme odmiče, tako se tečnost podvlači ispod mrežnjače, i za vrlo kratko vreme može da dođe do potpunog odlubljenja mrežnjače, a tada je vid teže spasti.

Ukoliko još nije došlo do odvajanja, mrežnjača se spasava laserom, i to se može uraditi u ambulantnim uslovima. Ali, ako se mrežnjača „otkačila“ operacija je neminovna.

– U najvećem broju slučajeva radi se vitrektomija, sofisticirana operacija u unutrašnjosti oka. U našoj ustanovi se radi tzv. mikroinciziona vitrektomija, bez šavova, u lokalnoj anesteziji, sa najmanjim rezom i traumom za oko. U toku operacije uklanja se vitrealni gel i mrežnjača se vraća na mesto. – Time se ne završava intervencija, jer se posle nekog vremena radi i tamponada vitrealnog prostora vazduhom, silikonskim uljem ili gasom – objašnjava dr Cerović.

Ako se mrežnjača nije puno odvojila, radi se konvencionalna operacija na beonjači, gde se stavlja petlja oko očne jabučice, a naprsnuće se blokira plombom.

Od trajanja dužine ablacije, zavisi i to koliko će vid posle operacije biti oštećen. Što se pre izvede operacija, to su rezultati bolji.

Prognoze su lošije ako je do ablacije došlo u predelu žute mrlje ili ako se predugo čekalo na operaciju. Ovim načinom lečenja, rizik od ponovnog odvajanja mrežnjače svedeno je na minimum.

[novosti.rs, 14.03.2012.]