TV podstiče decu na nezdravu hranu

Deca i tinejdžeri koji mnogo gledaju televiziju sklona su manjem konzumiranju povrća i voća nego što bi trebalo, a svakodnevno jedu grickalice i slatkiše i piju gazirane bezalkoholne napitke, ukazuje studija obavljena na 13.000 američkih đaka.


Autori studije, iz Nacionalnog instituta Junis Kenedi Šrajver za zdravlje dece i ljudski razvoj, ističu da je to još jedna potvrda da televizija negativno utiče na izbor hrane.

Jedno ranije istraživanje je pokazalo da kada se smanji vreme koje deca provode pred televizorom, ona počinju manje da jedu, a neka i oslabe.

Drugo istraživanje je ukazalo na vezu između dugotrajnog gledanja televizije i viška kilograma i gojaznosti. Jedno od objašnjenja za tu međuzavisnost je da TV reklame brze hrane i slatkiša motivišu decu da se nezdravo hrane.

Najnovija studija ukazuje da je sa svakim dodatnim satom gledanja televizije (u odnosu na prosek od dva i po sata dnevno) pet odsto manja verovatnoća da će dete starosti od 10 do 16 godina jesti povrće svaki dan, a osam odsto manja verovatnoća da će svakodnevno jesti voće.

S druge strane, svaki sat gledanja TV programa preko proseka povećava verovatnoću da će dete svakodnevno jesti slatkiše za 18 odsto, da će najmanje jednom dnevno popiti neki gazirani napitak za 24 odsto, a da će bar jednom nedeljno jesti u restoranu brze hrane za 14 odsto.

Ova međuzavisnost opstaje i kada se uzmu u obzir godine deteta, pol, rasa i ekonomska situacija roditelja.

Američki stručnjaci preporučuju roditeljima dve stvari – da ograniče deci boravak pred malim ekranom i tako ih zaštite od reklama nezdrave hrane, kao i da za trenutke gledanja televizije ili bavljenja kompjuterom obezbede deci zdrave grickalice.

[tanjug.rs, 10.05.2012.]