Festival “Školjkice u plavom” u novembru

Na međunarodnom muzičkom festivalu za decu "Školjkice", koji se održava od 6. do 11. novembra na Spensu učestvovaće deca iz 13 evropskih zemalja, a manifestacija će po prvi put imati humanitarni karakter.

Festival ima za cilj da izgradi prijateljske veze između dece iz različitih etničkih i verskih sredina i da u praksi uspostavi principe zajedničkog življenja, međusobne tolerancije i razumevanja, kao i prevazilaženje kulturnih razlika između dece iz čitavog sveta, poručuju organizatori.

Prema rečima organizatora Milana Gnipa, u okviru Festivala, koji po prvi put ima i humanitarni karakter biće održane dve polufinalne večeri na kojima će se predstaviti svi učesnici, a najbolji prema proceni međunarodnog žirija nastupiće na finalnoj večeri koja je posvećena deci sa dijabetesom.

Predstavnica Dijabetološkog saveza Srbije Stela Prgomelja smatra da ovakav vid podrške kulturnih manifestacija do sada nije postojao, ali da će ona biti veoma dragocena. "Dijabetes je nažalost u porastu, kako u celom svetu tako i kod nas. Među obolelima se nalazi i veliki broj dece do 14 godina, tako da će ovaj vid saradnje omogućiti da upravo ovoj populaciji pružimo više", kaže Prgomelja.

Tijana Milanović je govorila o radu grupe podrške "Plavi kružić" i na koji način se organizuju aktivnosti sa decom obolelom od dijabetesa i njihovim roditeljima.
Konferenciji za medije kao podrška su prisustvovali i mladi dijabetes lideri iz Zrenjanina i Vrbasa.

skoljkice 006m skoljkice 009m skoljkice 010m skoljkice 019m skoljkice 039m

Na festivalu će učestvovati deca iz Makedonije, Bugarske, Letonije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Rumunije, Malte, Mađarske, Rusije, Italije, Poljske, Belorusije, kao i mališani iz Srbije.