Međunarodni dijabetes kamp 2013, Ohrid, Makedonija

Pišu: Dragana Natić i Teodora Pučko

ohrid1 

U period od 07.08 do 12.08. 2013. je održan kamp za mlade osobe sa dijabetesom na Ohridskom jezeru. Na ovom, sedmom po redu, letnjem kampu učestvovalo je preko dvadesetoro dece iz Makedonije, Srbije, Crne Gore koja su bila smeštena u hotelu “Metropol”.

Osnovni cilj ovog kampa bio je, pre svega, edukacija i proširivanje znanja o dijabetesu i lakšem životu sa njim, kao i postizanje što bolje glikoregulacije. Program kampa je tako osmišljen da su svi učesnici kampa bili u prilici da steknu neophodna znanja i informacije kako bi što lakše prihvatile i poboljšale život sa dijabetesom. Predavanja, koja su se održavala u posebnoj sali, svakoga dana, držao je cenjeni dr Goran Petrovski, dijabetolog iz Skoplja.

ohrid8 ohrid10 ohrid12

Za vreme trajanja kampa održavane su različite aktivnosti i takmičenja u različitim disciplinama i zanimljivim igrama, koje su takođe imale edukativni karakter i zahtevale kreativnost i razmišljanje učesnika. Redovno je praćena glikemija svakog učesnika, da bi se na kraju i sumirale vrednosti i rezultati tokom celog boravka na kampu. Pozitivnoj atmosferi su doprinele mnogobrojne radionice koje su učesnicima pomogle da razmene iskustva o aktivnostima vezanim za edukaciju, prevenciju dijabetesa i razbijanje predrasuda o dijabetesu.

ohrid3  ohrid2ohrid7

Boravak na kampu je potpuno besplatan za svu decu, osim puta. Za učesnike iz Srbije troškove puta pokrio je Dijabetološki savez Srbije. Ove godine je iz Srbije učestvovalo petoro omladinaca različitog uzrasta.
U nastavku se nalaze slike koje su obelezile ovaj kamp i na osnovu kojih se može videti pravo zadovoljstvo i uživanje učesnika kampa.

 ohrid6   ohrid11 ohrid13ohrid4

Zahvaljujemo se ovom prilikom i dr Goranu Petrovskom i celom timu što su i ove godine naši mladi učestvovali na još jednom sjajnom kampu i stekli nova znanja i nove prijatelje, kao i medicinskom timu koji je sve vreme bio uz nas.

ohrid5