Porast dijabetesa kod male dece

deca

FILADELFIJA – Brojnost dece mlađe od pet godina kojoj je dijagnoziran dijabetes tipa 1, za čije lečenje je neophodan insulin, je između 1985. i 2005. godine znatno povećan, a lekari ne znaju šta je razlog tome, upozorava studija Univerziteta Pensilvanije.

Analiza koja se odnosi na decu američkog grada Filadelfije, ali čiji rezultati manje-više odgovaraju situaciji na celoj teritoriji SAD i u mnogim zemljama Evrope, ukazuje da se obolevanje mališana starosti ispod pet godina od dijabetesa tipa 1 u rečenom periodu povećalo za 70 odsto, prenosi Rojters.

Među decom starosti do 14 godina se u istom periodu učestalost obolevanja od pomenute vrste dijabetesa povećala za 29 odsto.

Dok dijabetes tipa 2 pogađa odrasle osobe, čiji organizam još uvek proizvodi insulin ali ne može da ga iskoristi da bi regulisao nivo šećera u krvi, dijabetes tip 1, ranije poznat kao juvenilni (mladalački), napada decu kod koje je imunološki sistem uništio ćelije pankreasa zadužene za proizvodnju insulina.

Kod ove vrste dijabetesa mora da se uzima insulin, dok mnogi oboleli od dijabetesa tipa 2 mogu da kontrolišu bolest lekovima, određenom ishranom i fizičkom aktivnošću.

Ima nekoliko teorija o tome zašto dolazi do naglog povećanja dijabetesa tipa 1 kod najmlađih. Po nekim je kriv nedostatak vitamina D, po drugima to što majka nije dojila dete, a po trećima krivi su preterano higijenski uslovi života, koji provociraju imunološki sistem.

Nijedna od ovih teorija zasad nije dokazana, tako da lekarima ostaje jedino da roditelje savetuju da održavaju normalnu telesnu težinu dece i da im obezbede pravilnu ishranu i dovoljno fizičke aktivnosti.

[Tanjug, 04.02.2013.]