Potkožni implant za merenje supstanci iz krvi

Naučnici su saopštili da su proizveli mali aparat za testiranje uzoraka krvi, koji se smešta ispod kože i koji je sposoban da trenutno prikaže rezultate analize na mobilnom telefonu.

implant  implant2

Švajcarski tim naučnika je proizveo bežični prototip uređaja dužine 14 milimetara koji može istovremeno da analizira pet razlučitih supstanci u ljudskoj krvi, a podaci analize se šalju doktoru putem radio signala i "blutut" tehnologije.

Pronalazači ovog uređaja su nakon testiranja izjavili da očekuju da se ovi testovi u masovnoj upotrebi pojave za najviše 4 godine.

Uređaj je napravljen tako da koristi iglu koja se jednostavno ubacuje u tkivo odmah ispod kože na stomaku, nogama ili rukama, a ono što je zanimljivo jeste da na mestu aplikacije može ostati mesecima pre nego što bude potrebno da se ukloni.
Drugi naučnici trenutno rade na razvijanju sličnih ugradnih aparata koji mogu da prate promene u krvi i telu, ali profesor Đovani de Mikeli i vodeći naučnik u istraživanju Sandro Karara kažu da je njihov pronalazak jedinstven jer može meriti različite promene u isto vreme.

Oni naglašavaju da će uređaj biti naročito koristan za praćenje hronočnih stanja kao što su, povišen holesterol ili dijabetes, kao i za kontrolu uticaja lekova u lečenju, poput hemoterapije.

"Uređaj će omogućiti direktnu i kontinuiranu kontrolu na osnovu pacijentove individualne tolerancije a ne na osnovu uzrasta, težine ili nedeljnih testova krvi, što je izuzetan napredak", kaže profesor de Mikeli.

Dimenzije aparata su 14 X 2 milimetra a dosadašnji testovi na životinjama u laboratoriji pokazali su da uređaj sa velikom preciznošću otkriva šećer u krvi i još neke supstance.

Naučnici se nadaju da će uskoro početi testiranje na pacijentima koji se nalaze na intenzivnoj nezi, jer oni zahtevaju kontinuirano praćenje zdravstvenih tegoba i česte testove krvi, kao i da će provera pokazati da je ovaj aparat spreman za upotrebu.

[bbc.co.uk, 20.03.2013.]