Saopšenje za medije, Zaječar 17.04.

clip_image005clip_image001 clip_image003
Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Zaječar
Rasadnička bb, 19000 Zaječar
tel. 019 428 554, email: diabetesza@gmail.com
www.diabetes.rs
____________________________________________________

Zaječar, 17. april 2013. godine

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Čak 8% stanovništva Srbije boluje od dijabetesa

U istraživanju koje je Udruženje iz Zaječara uradilo tokom 2009. godine 7,25% građana reklo je da ima i leči dijabetes

Udruženja za borbu protiv dijabetesa imaju važnu ulogu brizi za dijabetes u Srbiji – mobilizacijom građanja za redovne kontrole i zdrav stil života doprinose sprečavanju komplikacija dijabetesa i uštedi i obolelima i društvu

zajecar1

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti ”Zaječar”, članica Dijabetološkog saveza Srbije, sprovelo je anketiranje građana Zaječara koji se na kontrolni pregled u ambulanti za dijabetes nisu javili duže od tri godine.

Danas u Srbiji 8% stanovništva, ili 630 000 ljudi, boluje od dijabetesa. Čak polovina od tog broja ne zna da ima ovu bolest. Istraživanja pokazuju da će se broj obolelih u narednim decenijama povećati na preko 9.5 procenata. U Zaječaru 7,25% građana zna da ima dijabetes.

zajecar2

Prim dr Miodrag Đorđević, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, istakao je potrebu da se razume da je u toku epidemija hroničnih nezaraznih oboljenja, pa i dijabetesa, i da je su to problemi sa kojima se zdravstvo i društvo u celini od skora sreće. ’’Dijabetes se može ograničiti samo koordinisanim aktivnostima zdravstvene službe, udruženja osoba sa dijabetesom, onih koji žele da pomognu borbi protiv dijabetsa ali i aktivnostima lokalne samouprave i zdravstvenom politikom u celini. Uglavnom svima jasno da se ranim otkrivanjem i dobrim lečenjem dijabetesa odlažu komplikacije i smanjuju troškovi lečenja, da se testiranjem građana na rizik od dijabetesa oni mogu stimulisati da zdravo žive i dijabetes odlože, ali uvek postoji grupa osoba sa dijabetesom koja odustane od lečenja. Iz ove grupe osoba sa dijabetesom uglavnom se regrutuju oni koji će dobiti komplikacije dijabetesa sa svim problemima koje to donosi njima, njihovim porodicama i društvu. Zapaženo je da i pored svih akcija koje se sprovode, pozivanja iz Ambulante za dijabetes, oko 10% pacijenata odustane od redovnih kontrola. Analizom baze podataka Ambulante za dijabetes otrkveno je da oko 500 osoba ne dolazi na kontrole od 2008. godine. Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti uz pomoć Grada Zaječara i kompanije Novonordisk edukovalo je 30 volontera za obilazaka ovih građana u kućnim uslovima i pokušaj da se oni vrate u sistem zdravstvene zaštite.

Jovana Živić, aktivistkinja Udruženja i Dijabetološkog Saveza Srbije, naglasila je da dijabetes pogađa veliki broj građana i da je doprinos samih osoba sa dijabetesom za brigu o dijabetesu jako važna: „Neophodno je podići nivo svesti kod građana o tome da dijabetes treba da bude dobro regulisan, da glikemije treba da budu što bliže normalnim, a da se testiranje na komplikacije dijabetesa radi redovno jer, i ako se pojave, one se godinama mogu dobro lečiti. Grupa građana koji se ne kontrolisu i ne brinu o svom dijabetesu u velikoj su opasnosti od razvoja komplikacija, ali nikad nije kasno da se dijabetes reguliše, a komplikacije uspore.

Miloš Stepanović, volonter Udruženja i učenik medicinske škole, ukazao je na značaj preventivnih mera za brigu o dijabetesu i na to da su uvežbani zdravstveni radnici jedan od stubova tog procesa: „Sekcija za promociju zdravih stilova života kao plod jednogodišnje edukacije za prevenciju dijabetesa i komplikacija krajem školske godine ima akciju kojom se znanje utvrdi, a građanima Zaječara pruži neka preventivna usluga od koje svi imaju koristi. Ove godine plan je da se obiđu građani koji ne kontrolišu redovno svoj dijabetes, da se sa njima porazgovara, izmeri im se glikemija i pokuša njihovo vraćanje u zdravstveni sistem. Oko 30 volontera radiće ovu akciju i očekuje se da ih građani lepo prime’’.

Uprkos rastućem trendu i sve većim troškovima lečenja, dijabetesu se često ne pridaje pažnja koju zaslužuje. Delimično i zbog toga što mnoge osobe koje imaju dijabetes nisu ni svesne da ga imaju i ne traže pomoć za ono što smatraju nevažnim simptomima, sve dok se ne ustale tokom višegodišnjeg perioda. Dijabetes se često ne beleži kao uzrok smrti u slučajevima gde je glavni uzrok smrti bila jedna od tipičnih komplikacija dijabetesa kao što su srčani udar, moždani udar ili oštećenja bubrega.

Ne može se prenaglasiti značaj prevencije, odgovarajuće terapije i otkrivanja bolesti na vreme. “Lečenje osobe kojoj je na vreme dijagnostikovan dijabetes i kod koje je odmah započeto lečenje u cilju sprečavanja komplikacija dijabetesa, može da košta deset puta manje i društvo i obolelog. Kod obolelih koji se ne leče, javljaju se teške komplikacije kao što su bolesti srca, slepilo, oštećenje bubrega, čime se drastično umanjuje kvalitet života, a trošak lečenja povećava“ zaključio je dr Miodrag Đorđević.