Young Leaders Camp 2013, Tirenija, Italija

Pišu: Tijana Milanović i Nikola Markoš

DSC06626 

Od 22.7. do 28.7.2013. je održan treći po redu kamp za mlade lidere u italijanskom primorskom mestu Tirenija u organizaciji IDF Europe. Predstavnici 24 evropske države starosti od 19 do 30 godina su bili smešteni u trenažnom centru Italijanskog Nacionalnog Olimpijskog Komiteta (Comitato Olimpico Nazionale Italiano – CONI). Predstavnik Dijabetološkog saveza Srbije na ovogodišnjem kampu je bio Nikola Markoš, a kao gost predavač je bila pozvana Tijana Milanović, učesnica prvog IDF Europe Young Leaders kampa.

Polaznici kampa su bili u prilici da prisustvuju brojnim predavanjima koja su bila od velike pomoći da se proširi znanje o kontroli dijabetesa prilikom treninga i drugih pojačanih fizičkih aktivnosti, zastupanju i borbi za prava osoba sa dijabetesom u odnosima sa javnošću i o metodama razvoja kampanja za podizanje svesti o mogućim opasnostima koje dijabetes može da donese. Među predavačima su bili članovi odbora i zaposleni u IDF Europe, predstavnici sponzorskih kompanija, predstavnici pacijenata i dvoje mladih lidera koji su preneli svoja iskustva sa prethodnih kampova.

CIMG3752 CIMG3835 DSC06482 CIMG3721

Kyle Rose, inžinjer i dugogodišnji član biciklističe ekipe Team Type 1, predstavio je na veoma motivišući i inspirativan način vezu između fizičke aktivnosti i dijabetesa i kako sport pomaže u njegovoj regulaciji. Prikazao je svoje iskustvo i motivisao učesnike da i oni pođu njegovim stopama. Motivacioni govori su se nastavili, te su tako lideri sa prethodna dva kampa, Tijana i Davide, prikazali svoj dosadašnji rad i uspehe koji su postigli kao mladi edukatori. Veliki utisak na polaznike ostavila je Silvia Lion svojim izlaganjem o odnosima i pravilima ponašanja izmedju udruženja i kompanija koje pomažu rad udruženja.

DSC06639 CIMG3787IMAG0213 DSC06496 

Program je sadržao brojne radionice koje su učesnicima pomogle da razmene iskustva o aktivnostima vezanim za edukaciju, prevenciju dijabetesa i razbijanje predrasuda o dijabetesu. Tom prilikom su mogli da diskutuju o mogućnostima za saradnju u budućnosti i šta se sve može učiniti zajedno. Pozitivnoj atmosferi su doprinele mnogobrojne sportske aktivnosti: fudbal, košarka, odbojka, plivanje, stoni tenis, atletsko trčanje i druge. Organizovan je i izlet: poseta San Rossore rezervatu nadomak Pize i, naravno, poseta čuvenom Krivom Tornju. Učesnici kampa su se predstavljali u večernjim terminima i tako ispričali o svom radu u udruženjima, kao i o položaju osoba sa dijabetesom u svojim zemljama.

Tokom predivnih šest dana trajanja kampa bilo je dosta vremena za upoznavanje, druženje i razmenu iskustva sa neverovatnim mladim liderima širom Evrope. Ovo je bila sjajna prilika za povezivanje sa ostalim organizacijama i sklapanje saradnje sa njima. Svoju mrežu ljudi moramo širiti kako bismo i mi kao individua, a i kao organizacija, međusobno ojačali. Već nam se proširila grupa mladih lidera na nivou Evrope, koji će na predstojećim projektima zajedno raditi kako bi ojačali svoje organizacije.

DSC06546