Godišnja skupština IDF Europe

Tokom vikenda 12. i 13. oktobra u Rimu je održan godišnji sastanak i skupština članica Evropskog ogranka Međunarodne dijabetes federacije (IDF Europe). Sastankom i skupštinom je predstavao prof. dr Nebojša Lalić, predsednik IDF Europe, a delegat ispred Dijabetološkog saveza Srbije bio je Uroš Bogdanović.

Na sastanku posvećenom zajedničkim aktivnostima udruženja članica najviše se govorilo  naporima na implementaciji i realizaciji Deklaracije o dijabetesu koju su prošle godine zajednički usvojili IDF Europe i WHO Europe na samitu održanom u Beogradu. Takođe, akcenat je stavljen i na motivisanje i osnaživanje osoba sa dijabetesom tip 2 i njihovo uključivanje u dijabetes zajednicu.

Tokom skupštine prezentovan je uspešno održan Evropski kamp za mlade lidere u dijabetesu (Youth Leadership Lab) koji je ove godine održan u Srbiji, u Ubu, pod pokroviteljstvom našeg Saveza.

Konačno, ističemo da je na skupštini izglasana i izmena statuta IDF Europe, kojim izmenama se nadalje rezerviše jedno mesto u IDF Europe Board-u, upravljačkom telu organizacije, za izabranog predstavnika mladih osoba sa dijabetesom. Ovo dostignuće predstavlja rezultat zalaganja radi bolje prepoznatosti mladih u radu IDF Europe, koji je predvodio naš Uroš Bogdanović kao posmatrač IDF Europe Board-a poslednje četiri godine.