Riba smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Žene u postmenopauzi koje se često konzumiraju pečenu ili kuvanu ribu imaju manji rizik od razvoja srčane insuficijencije, rezultati su nove studije.

Srčana insuficijencija pogađa oko 5,7 miliona Amerikanaca. Postoji mnogo različitih poznatih uzroka srčane insuficijencije. Neki od njih su pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes, prekomerna tjelesna težina, nedostatak fizičke aktivnosti, kao i loša ishrana .
Istraživači su analizirali podatke 84.493 žena u postmenopauzi koje su bile uključene u "Women’s Health Initiative Observational Study".
Oni su učesnike podelili u grupe na osnovu učestalosti i vrste ribe koje konzumiraju. Analiza je zasnovana na podacima prikupljenim od 1991. do avgusta 2008. godine. Tokom perioda od 10 godina javilo se 1.858 slučajeva srčane insuficijencije .
Istraživači su ustanovili da žene koje su konzumirale najviše pečenu / rostiljsku ribu ( pet ili više porcija nedjeljno ) imalo je 30 odsto manji rizik od srčanog udara u odnosu na žene koje rijetko konzumiraju ovu vrstu ribe (manje od jedne porcije mjesečno) .

Rezultati takođe pokazuju da način spremanja ribe utiče na razvoj srčane insuficijencije. Vrste ribe, kao što su losos, skuša povezani su sa znatno manjim rizikom od razvoja srčane insuficijencije u odnosu na tunjevinu.
Pržena riba je povezana sa povećanim rizikom od srčane insuficijencije. Konzumacija samo jedne porcije pržene ribe nedeljno povezana je sa 48 odsto većim rizikom od srčane insuficijencije.
"Nisu sve ribe jednake, i kako ih pripremate je zaista važno", rekao je dr Donald Lloyd-Jones jedan od autora studije.
Kada pržite ribu, ne samo da se gube mnogi korisni sastojci ribe, već verovatno dodajete mnoge začine koji su štetni.