Klinički put za prevenciju komplikacija dijabetesa

Dr Branka Đurić-Pejović (DZ “Savski Venac”)

U okviru projekаtа „Pružаnje unаpređenih uslugа nа lokаlnom nivou″ – DILS i „Rаzvoj zdrаvstvа Srbije – dodаtno finаnsirаnje“ Ministаrstvа zdrаvljа Republike Srbije DZ Sаvski venаc učestvovаo je u početnoj fаzi kreirаnjа i rаzvojа kliničkih putevа. Dr Branka Đurić-Pejović pripremila je klinički put za dijabetes koji predstavlja dobar korak ka sistematizaciji brige o dijabetesu u Srbiji.

Klinički put je dokument koji prikazuje multidisciplinarnu zdravstvenu obradu određene bolesti, odnosno zdravstvenog stanja u formi redosleda svih postupaka (usluga) od početka do kraja epizode i omogućava njihovo istovremeno evidentiranje. Pod razvojem kliničkih puteva podrazumeva se razvoj metodologije za timski, multidisciplinarni pristup lečenju sa precizno isplaniranim tokom, trajanjem lečenja i očekivanim ishodom, a uz aktivno učešće pacijenta.

Uvođenjem kliničkih puteva smanjuju se razlike u zbrinjavanju bolesnika unutar zdravstvenih ustanova kao i razlike između pojedinaca unutar iste ustanove. Klinički put je koristan za pacijente jer se oslanja na medicinu zasnovanu na dokazima. Radeći "prema putu" lekari ne propuštaju potrebne usluge, a timski rad postaje bolji. U mnogim studijama se pokazalo da klinički putevi poboljšavaju kvalitet i ishode lečenja, a istovremeno smanjuju troškove lečenja.

Klinički put je veoma koristan i zdravstvenim radnicima jer im nudi pravu informaciju na radnom mestu i time povećava njihovu sigurnost. S druge strane, klinički put im ne oduzima autonomiju kod odlučivanja.

U pilot fazi razvoja i implementacije kliničkih puteva, u kojoj je učestvovalo pet opštih bolnica i osam domova zdravlja, izrađeno je šest kliničkih puteva za bolnice i osam za domove zdravlja – klinički putevi za primarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti (DZ Kraljevo), sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti (DZ Staru Grad), depresiju (DZ Doljevac), dečiju astmu (DZ Voždovac), sideropenijsku anemiju (DZ Inđija), lumbalni bol (DZ Novi Pazar), skrining karcinoma kolona (DZ Valjevo) i klinički put za dijabetes (DZ Savski venac).

U okviru projekta "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou″ – DILS Ministarstva zdravlja Republike Srbije koji se finansira iz kredita Svetske banke, predviđeno je da do kraja 2012. godine budu razvijeni modeli kliničkih puteva i implementirani u 18 zdravstvenih ustanova/opštih bolnica i 44 doma zdravlja.

Klinički put za prevenciju komplikacija dijabetesa (prilog)
Uputstvo za pacijente (prilog)

[preuzeto sa sajta diabetes.rs]