Koraci za zdravo srce

I za starije od 65 godina važna je kondicija. Brzina starenja zavisi od genetike, ali i od primene fizičke aktivnosti, pravilne ishrane i sprečavanja gojaznosti

 Foto Thinkstock

Starost nije bolest nego normalna fiziološka pojava i sigurna budućnost svakog čoveka. Godine nisu prepreka za bavljenje fizičkom aktivnošću, a dr Irena Dželetović Milošević, rukovodilac Kancelarije za starije osobe i socijalno ugrožene grupe Gradskog zavoda za javno zdravlje, tvrdi da je ona čak neophodna seniorima.

– Koliko brzo i kako starimo zavisi od genetike, ali i od primene pozitivnog zdravstvenog ponašanja – objašnjava doktorka. – To podrazumeva stalnu fizičku aktivnost, vežbe disanja i mišića, naročito karlice, kako bi se sprečilo nekontrolisano mokrenje. Važna je i pravilna ishrana i sprečavanje gojaznosti. Neprihvatljiva je predrasuda o starosti kao bolesti i nemoći, jer tek svaka peta starija osoba zavisi od tuđe nege i pomoći zbog funkcionalne onesposobljenosti.

Doktorka preporučuje starijim osobama da se pre uključivanja u programe stalne fizičke aktivnosti posavetuju sa izabranim lekarom i da urade kontrolne preglede.

– Idealna rekreacija trebalo bi da traje od 15 do 30 minuta dnevno i to najmanje dva puta nedeljno – kaže naša sagovornica. – Najbolje su vežbe pravilnog disanja, koordinacije i ravnoteže, istezanja, relaksacije i opuštanja. Mere koje preporučujemo starima su pešačenje, hodanje bržim tempom za unapređenje rada srca, nordijsko hodanje sa dva štapa. Korisni su i plivanje i vežbe u vodi, a odgovaraju skoro svakoj starijoj osobi. Trebalo bi samo izbegavati nagli ulazak u hladnu vodu i ne kupati se neposredno posle obroka.

Dr Irena Dželatović Milošević predlaže vožnju biciklom i sobnu gimnastiku, dok vežbe snage sa tegovima ne preporučuje.

– Fizička aktivnost sprečava rizik od bolesti srca i krvnih sudova, povećanih masnoća u krkvi, moždanog udara, psihičkih poremećaja – navodi doktorka. – Može preduprediti nekontrolisano mokrenje, povrede, prelome, osteoporozu. Uz redovno vežbanje manje su šanse i za pojavu povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti i prekomerne težine.

Ukoliko se pojave poteškoće tokom vežbanja, poput bola u grudnom košu, otežanog disanja, osećaja slabosti ili vrtoglavice, odmah treba prekinuti vežbanje i obratiti se lekaru.

SVE JE BOLJE OD SEDENJA

– Alternativa klasičnom vežbanju su ples, aerobik, planinarenje, joga, kuglanje – navodi doktorka. – I kućni poslovi, nabavka namirnica i kuvanje, baštovanstvo, obrezivanje voćki i vinograda mogu doprineti poboljšanju fizičkog stanja. Preporučujem i igru sa unučićima, brigu o domaćim životinjama i članovima porodice. Dakle, sve aktivnosti osim sedenja!

[novosti,rs. 15.06.2011.]