Prvi baj pasevi želuca u Srbiji

U Srbiji je oko 18 odsto stanovništva gojazno, a istraživanja pokazuju da oko 100 hiljada ljudi imaju potrebu za hirurškim lečenjem gojaznosti.

Otvorena prva hiruška klinika (Foto: Tanjug)

 

 

 

 

 

 

Prvi put u Srbiji, srpski i norveški hirurzi zajedno su operisali devet pacijenata koji imaju viši stepen gojaznosti, a prekomerna težina im ugrožava zdravlje i život.

Marija Simović ima 29 godina i 149 koilograma. Pokušavala je da problem reši iscrpljujućim dijetama, vežbama, ali reztultata nije bilo.

"Operisana sam pre četiri dana, metoda je baj pas želuca. Na taj način ćemo da sredimo prevenstveno problem sa kilažom kojisa sobom nosi i rešavanje problema sa krvnim pritiskom, kostima i svim ostalim bolestima koje uzrokuje gojaznost" , priča Marija Simović.
Gojaznost je ozbiljan zdravstveni problem i svrstava se među vodeće bolesti savremene civilizacije.
Dorinosi pojavi visokog krvnog pritiska, komplikacijama na srcu i krvnim sudovima, oštećuje jetru i pankreas, utiče na pojavu dijabetesa, degenerativne promene na kostima ali i pojavu malignih oboljenja. Zato je mora lečiti tim stručnjaka
"Uključili smo dijetetiku iz Kliničkog centra. Uključili smo endokrinologiju, kompletan endokrinološki pristup bolesniku pošto je gojaznost primarno endokrinološko oboljenje. Uključili smo komorbiditete kardiologa, pulmologa, psihijatra psihologa koje takođe imamo u KC, ali i izvanredan hirurški tim" , objašnjava Dragan Mićić, načelnik Centra za gojaznost Kliničkog centra Srbije.
Lečenje gojaznosti hirurškim putem za ovako teške pacijente u Srbiji je o trošku fonda.
U Centru za lečenje gojaznosti naši hirurzi izvode sve procedure poznate u svetu postavljanje prstena oko želuca, sužavanje želuca, kao i treća, najzahtevnija, najkomlikovanija hiruška procedura, skraćivanje želuca.
Đorđe Bajec, direktor KCS, objašnjava da se na taj način odbacuje praktično 4/5 želuca i ta 1/5 želuca se spaja sa tankim crevom. Pravi se tzv. bajpas i još se pravi neka rekonstrukcija na tankim crevima. To je najzahtevnija hirurška procedura koja daje najbolje rezultate.
Da bi se radila ovako tehnološki zahtevna hirurgija, pored vrhunske opreme, nužan je i poseban sto koji se pokreće u svim pravcima i može da izdrži težinu preko 300 kilograma. Zahvati traju i do tri sata i sve je prilagođeno ovim teškim bolesnicima kako bi se predupredile brojne komplikacije koje može da izazove ekstremna gojaznost.
Trenutno, na operaciju čeka još 20 pacijenata.

[B92, 14.06.2011.]