Pomagala: Kod države i po pelene

Godišnje se izda 30 miliona medicinskih pomagala o trošku Zavoda za zdravlje. RZZO daje proteze, igle, ortoze, elektromotorna invalidska kolica…

Svakog meseca između 60.000 i 80.000 pacijenata u Srbiji podigne neko medicinsko pomagalo o trošku osiguranja. U proseku, mesečno se izda gotovo 900.000 igala za PEN špriceve, koje koriste oboleli od dijabetesa, 700.000 tračica za kontrolu šećera u krvi, više od 300.000 pelena, oko 300.000 disk-podloga sa kesama za stome (za pacijente koji posle operacija ne mogu da se prazne prirodnim putem)…

To je, na godišnjem nivou, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, više od 30 miliona najrazličitijih pomagala. Na njih je prošle godine iz kase zdravstvenog osiguranja potrošeno dve i po milijarde dinara.

O trošku osiguranja izdaju se proteze, ortoze, sanitarne sprave, očni i slušni aparati, uređaji za omogućavanje glasa i govora i stomatološke nadoknade, kao i potrošni materijal neophodan pri upotrebi drugih pomagala. Neka od njih dobijaju se jednom u životu, kao što je slučaj sa pojedinim protezama. Elektromotorna invalidska kolica, recimo, izdaju se jednom u pet godina, a dva akumulatora za kolica, koji pacijenti, takođe dobijaju na uput, na svake dve godine. Potrošni materijal, kao što su pelene ili stoma kese, pacijenti podižu mesečno.

NAJSKUPLJA ŠAKA– 300.000 DINARA NAJSKUPLJE pomagalo koje se izdaje o trošku osiguranja je podlaktna mioelektrična šaka, koja košta 300.000 dinara. Spoljna portabilna insulinska pumpa, recimo, košta 250.000 dinara, za jedna elektormotorna invalidska kolica iz kase osiguranja izdvoji se 234.000, a za laka aktivna kolica 208.000 dinara.

– Već godinama tražimo da se o trošku osiguranja poveća broj tračica za kontrolu šećera – kaže Stela Prgomelja, iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa ”Plavi krug”. – Pacijenti stariji od 26 godina mesečno dobijaju samo 50 tračica. To je svega 1,6 tračica za dan, a potrebno nam je po četiri dnevno, a ti dodatni troškovi mesečno dostignu 9.000 dinara.

Prgomelja kaže da dijabetičari već duže, zbog problema na tržištu, kubure i sa nabavkama katetera za insulinske pumpe, koje o trošku osiguranja dobijaju pacijenti kojima otkazuje bubreg, žene dijabetičari koje žele da zatrudne i deca do 15. godine.

[novosti.rs, 15.09.2011.]