ZDK: Novi projekat "Ujedinjeni mijenjamo dijabetes"

Vijesti iz BiH

Kantonalni zavod za javno zdravstvo Zenica pokrenuo je aktivnosti na realizaciji projekata "Ujedinjeni mijenjamo dijabetes u ZDK 2011-2013.", koji će se tokom naredne tri godine provoditi u saradnji sa brojnim institucijama.

Senad Huseinagić

Senad Huseinagić

Izuzetno povećan broja oboljelih od dijebetesa i nastanak sve većeg broja komplikacija šećerne bolesti, koja predstavlja značajan zdravstveni i socio-ekonomski problem, podstakao je na potrebu uvođenja pozitivnih promjena u pristupu prevenciji, dijagnostici i liječenju ove rasprostranjene bolesti.
Kao najznačajniji ciljevi ovog projekta bit će uspostava jedinstvenog registra oboljelih od dijabetesa, unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika o prevenciji, dijagnostici i liječenju, zatim unaprijeđenje znanja i vještina oboljelih o samopomoći i samokontroli, prevencija komplikacija, povećanje svijesti oboljelih o diabetesu kao i načinima prevencije.
Projekat će omogućiti i smanjenje broja oboljelih među populacijom sa povećanim rizikom za nastanak komplikacija aktivnostima sekundarne prevencije i povećati će broj rano otkrivenih nedijagnosticiranih slučajeva.
"Realizacija projekta je planirana u tri faze u periodu od 2011. do 2013.godine, a njegovi korisnici su oboljeli od diabetes mellitusa u Zeničko-dobojskom kantonu. Projekat će biti realiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva ZDK, a konferencija kojom će projekat započeti planirana je za kraj ovog mjeseca", kazao je doktor Senad Huseinagić, direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo ZDK.
Realizaciju ovog projekta je pomogla kompanija "Novo Nordisk", koja je lider u liječenju i prevenciji ovog oboljenja prepoznala njegov značaj.

[sarajevo-x..com, 16.09.2011.]