Saopštenje za medije: Osobe sa dijabetesom u susret komplikacijama, troškovi države rastu

Fotografija 1_zdesna nalevo_Bojana Markovic_Stela Prgomelja_Jelena Ban_Ninoslav Raskovic

Beograd, 1. novembar 2011.

Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug“ i Dijabetološki savez Srbije predstavili su rezultate šestomesečne kampanje za rešavanje gorućih pitanja. U susret Svetskom danu borbe protiv dijabetesa (14. novembar) ukazano je na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze oboleli od dijabetesa u Srbiji i neophodnost brzog reagovanja nadležnih, bez daljeg odlaganja.

Nepotrebno odugovlačenje u nabavci lekova i medicinskih pomagala, kao i odlaganje ponovnog otvaranja savetovališta za dijabetičare u domovima zdravlja, dovode do ozbiljnih posledica, imajući u vidu čitav niz zdravstvenih komplikacija koje dijabetes izaziva i koje životno ugrožavaju osobe sa dijabetesom, a time se znatno uvećavaju i troškovi lečenja, hospitalizacije i izostanaka sa posla, što sve ide na teret države.

Dva udruženja koja se aktivno bave pitanjima osoba sa dijabetesom u Srbiji, u aprilu ove godine, predstavila su javnosti pet gorućih problema sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa dijabetesom. Ovo otvoreno pismo je poslato na 400 adresa, sa namerom da se pokrene dijalog na ovu temu, budući da u Srbiji sa dijabetesom živi preko 630.000 osoba, ili 8.6% stanovništva.

Šest meseci nakon početka kampanje za podizanje javne svesti o problemima osoba sa dijabetesom, sve je više nerešenih pitanja jer u komunikaciji sa nadležnim institucijama od kojih je tražena reakcija nije postignut očekivani napredak.

„Dijabetes je progresivna bolest koja sa sobom nosi ozbiljne komplikacije ukoliko se dobro ne kontroliše. Državu manje košta osoba sa dijabetesom koja je pod kontrolom nego osoba sa dijabetesom koja mora da se hospitalizuje“, navela je Stela Prgomelja, potpredsednik Dijabetološkog saveza Srbije. „U celoj Evropi prosek hospitalizacija je 3%, dok u Srbiji dijabetes nije dobro kontrolisan u više od 80% slučajeva. Upravo iz tog razloga osobe sa dijabetesom su često hospitalizovane zbog ozbiljnih komplikacija. Pitanje koje se postavlja je da li je naša država dovoljno bogata da plaća dodatne komplikacije nekontrolisanog dijabetesa“, poručuje Stela Prgomelja.

Udruženje „Plavi krug“ ponovo upućuje poziv na dijalog i podseća na korake koji bi doveli do rešenja situacije – hitno uspostavljanje savetovališta na nivou domova zdravlja, zatim usvajanje novog pravilnika o medicinskim pomagalima, donošenje novih vodiča kliničke prakse za protokole u dijabetesu i uvođenje novih, savremenih lekova na listu lekova o trošku zdravstvenog osiguranja.

[diabeta.net, 01.11.2011.]