Razvijeno šest kliničkih puteva

U okviru realizacije projekta "Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje" do sada je razvijeno šest kliničkih puteva u 18 opštih bolnica, i isto toliko domova zdravlja.

Klinički put je dokument koji prikazuje multidisciplinarnu zdravstvenu obradu određene bolesti, odnosno zdravstvenog stanja u formi redosleda svih postupaka od početka do kraja epizode i omogućava njihovo istovremeno evidentiranje.
Kako je rečeno na konferenciji, uvođenjem kliničkih puteva u zdravstvene ustanove smanjuju se razlike u zbrinjavanju bolesnika unutar zdravstvenih ustanova kao i razlike između pojedinaca unutar iste ustanove.
Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je da je siguran da će klinički putevi zaživeti na svim nivoima zdravstvene zaštite i naglasio da će resorno ministarstvo i dalje pomagati da oni dobiju svoje stalno mesto u svakodnevnoj praksi.
"Primenom kliničkih puteva istovremeno izjednačavamo zdravstvenu zaštitu za sve građane naše zemlje, bez obzira na poreklo – od akademika do najobičnijeg čoveka, svi će biti obuhvaćeni i na isti način lečeni", obećao je Stanković.
Tim lider za kliničke puteve Olivera Jovanović rekla je da se primenom kliničkih puteva "i pacijenti i zdravstveni radnici osećaju sigurnije", i dodala da "pacijenti primenom kliničkih puteva imaju uvid u to na koji način se leče, a zdravstveni radnici dokument koji unapred predviđa protokole rada, procedure rada i zbrinjavanja pacijenta".
Prema njenim rečima, u mnogim studijama se pokazalo da klinički putevi poboljšavaju kvalitet i ishode lečenja, a istovremeno smanjuju troškove lečenja. Jovanović je kazala da su dosad razvijeni klinički putevi za akutni koronarni sindrom, kolorektalni karcinom, dečiju astmu, normalni porođaj, holecistektomiju i moždani udar i dodala da je cilj da se na kraju projekta proizvede jedan integralni klinički put koji će povezati putanju kretanja pacijenta od primarnog ka višim nivoima.
"Ovo je uvođnje jednog novog metoda rada prema smernicama Evropske asocijacije za razvoj kliničkih puteva, koje kažu da je klinički put pacijentov dokument u vidu protokola koji predstavlja standardne procedure zbrinjavanja i lečenja pacijenta od početka do završetka epizode njegovog zbinjavanja", istakla je ona.
Prema njenim rečima, ono što je važno za kliničke puteve je da se oni u stručnom delu snažno oslanjaju na vodiče dobre kliničke prakse, ali i na lokalne uslove i na lokalnu praksu.
Proces razvoja i primene kliničkih puteva u zdravstvenim ustanovama u Srbiji započet je u okviru projekta Ministarstva zdravlja "Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje", koji se finansira iz kredita Svetske banke.

[tanjug.rs, 10.12.2011.]