Savetovališta za dijabetes

U svih 167 domova zdravlja ponovo se otvaraju savetovališta. Oboleli svakog meseca mora da izdvoji 9.000 dinara za kontrolu i lekove

Oko 630.000 obolelih od šećerne bolesti, od kojih je 78.000 na insulinu, a 552.000 na terapiji tabletama, posle četiri godine pauze, opet će moći da dobiju pomoć u savetovalištima za dijabetes. Zoran Stanković, ministar zdravlja, kaže, za „Novosti“, da će ona početi da rade najkasnije od 1. marta.

Dijabetes je u Srbiji peti po redu uzrok smrtnosti. Godišnje od posledica šećerne bolesti umre oko 2.500 stanovnika. Ali je i kod nas, i u čitavom svetu, dijabetes prvi faktor rizika za propadanje bubrega, amputacije ekstremiteta, probleme sa vidom…

Republička stručna komisija još radi na regulativi. Prema onome što se zasad zna, savetovališta bi trebalo da budu formirana u svih 167 domova zdravlja. Dr Ljiljana Bajović, profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i član Republičke komisije, kaže, za „Novosti“, da će u domovima zdravlja kojima gravitira do 50.000 osiguranika savetovališta da vode internisti, a u onima koji pokrivaju do 25.000 stanovnika specijalisti opšte medicine.

Sada je i doktorima, i nadležnima u zdravstvu, jasno da su od 2007. godine, kada su ova savetovališta ukinuta, dijabetičari praktično bili izgubljeni u zdravstvenom sistemu. Jer, izabrani lekari nisu mogli na pravi način da brinu o pacijentima, čija podmukla bolest ima 100 lica, i kada se sve sabere, lečenje komplikacija zdravstvenu kasu košta mnogo više nego da se ovim pacijentima obezbedi sve što podrazumeva kvalitetno lečenje.

POTREBNO JE VIŠE TRAKA

Prof. Ljiljana Bajović kaže da je Republička stručna komisija predložila da se dijabetičarima na insulinu obezbedi više traka za kontrolu šećera, što i pacijenti već godinama traže. Po rečima dr Bajović, birokratska je greška što se posle 26. godine dobija samo jedna kutija traka. Novi predlog je da se dijabetičarima koji dnevno primaju jednu dozu insulina daje 50 traka na svaka tri meseca, onima na dve doze – 50 traka na mesec i po, i da se po toj dinamici povećava broj traka u odnosu da dnevne doze insulina.

Dijabetičari na insulinu stariji od 26 godina mesečno dobijaju samo 50 traka o trošku osiguranja, a za normalnu kontrolu im je potrebno 150.

– Prosečan dijabetičar svakog meseca mora da izdvoji iz džepa oko 9.000 dinara za kontrolu nivoa šećera u krvi i lekove koje ne dobija na recept – upozorava Stela Prgomelja, iz udruženja „Plavi krug“.

BROJKE

2.496 dijabetičara koristi svakodnevno insulin

1.673 obolelih ima propisanu terapiju

51 godišnje umre od posledica dijabetesa

[novosti.rs, 13.12.2011.]