Zdravstvena knjižica kao elektronska kartica

U RFZO kažu da će poslodavci preuzimati nova dokumenta za zaposlene pa neće biti gužvi kao za lične karte ili pasoše

Nova, elektronska zdravstvena knjižica izgledaće kao elektronska kartica, kojom podižemo novac sa bankomata, a prvi će je dobiti stanovnici Valjeva. Posle njih, nove legitimacije dobijaće i građani u drugim delovima Srbije, a plan je da do kraja 2012. godine oko milion i po osiguranika ima i elektronsku knjižicu.

Po rečima direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Aleksandra Vuksanovića, podela prvih 100.000 elektronskih zdravstvenih knjižica počeće u martu, u okviru pilot projekta za Kolubarski okrug.

Elektronska zdravstvena knjižica, kako objašnjava direktor RFZO, imaće rok trajanja od 10 godina, a nadležnima će omogućiti bolju kontrolu naplate doprinosa.

– U naredne tri godine planiramo zamenu svih sedam miliona elektronskih zdravstvenih knjižica. Kompletan projekat će koštati oko 20 miliona evra, a nove knjižice praviće se u Zavodu za izradu novčanica – kaže za „Politiku” profesor Vuksanović.

Nove elektronske kartice sa čipom sadržaće ime i prezime osiguranika, adresu i lični broj osiguranika (LBO). Na novoj legitimaciji neće biti medicinskih podataka.

– Uvođenjem elektronskih zdravstvenih knjižica biće omogućen brži i lakši pregled kod lekara i podizanje lekova u apotekama, bez nepotrebnog administriranja. Overavanje knjižica će biti pojednostavljeno – tvrde u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

Ono što građane najviše brine jeste to da li im zbog zamene starih knjižica elektronskim karticama sledi čekanje u dugim redovima, poput onih koje su morali da prođu da bi dobili nove pasoše ili lične karte. 

U Republičkom fondu, međutim, kažu da ne očekuju bilo kakve gužve kada počnu zamene starih za nove zdravstvene legitimacija. Obećavaju da će učiniti sve da ne dođe do gužvi prilikom zamene starih za nove legitimacije. Kažu, dok pasoš ne mora svako da ima, zdravstvenu knjižicu mora svako da dobije. Građane ipak mole za strpljenje, a filijale i ispostave RFZO će raditi tokom celog dana. Objasnili su i da će poslodavci u ime svojih zaposlenih moći da overavaju nove, elektronske knjižice i da će to doprineti da gužve budu manje. Poslodavci će, kao i do sada, u ime zaposlenih podnositi zahteve za nove legitimacije.

Naravno, građani će moći i lično da overavaju nove legitimacije na automatima koji će biti postavljeni u svim filijalama RFZO. Planira se da ovakvi automati budu postavljeni i u bolnicama, gde će osiguranici moći da provere da li im je poslodavac uplatio doprinose za zdravstveno osiguranje i da li im je knjižica overena.

Inače, nadležni podsećaju da građani i sada mogu na sajtu RFZO da provere da li im poslodavac uplaćuje doprinose za zdravstveno osiguranje, a taj se podatak dobija jednostavnim ukucavanjem ličnog broja osiguranika na zdravstvenoj knjižici.

Za sada elektronska knjižica neće sadržati medicinske podatke o osiguraniku, ali, kako kažu u RFZO, u planu je da se, kada se u celoj Srbiji uvedu elektronski kartoni, preko elektronske knjižice omogući uvid i u elektronski karton pacijenta.

[Politika, 12.01.2012.]