Otvoren centar „Avicena“

Otvorena

Valjevo – Centar za prevenciju dijabetesa i pomoć obolelima „Avicena“, u okviru kampanje „Budi zdrav, pokreni se“, otvorio je  savetovalište za besplatnu stručnu pomoć osobama sa dijabetesom.

„Avicena“ je udruženje lekara i pacijenata koje ima za cilj prevenciju dijabetesa i pomoć obolelim osobama. U Srbiji se iz godine u godinu povećava broj obolelih od dijabetesa, tako da bolest dobija karakter pandemije. Prema nezvaničnim podacima u Srbiji ima oko 630.000 , a u Valjevu oko 11.000 obolelih. Upravo zbog ovih alarmantnih brojki i činjenice da je među obolelima sve više dece i mladih, centar „Avicena“ pokreće, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike,  kampanju „Budi zdrav, pokreni se“, kaže dr Katarina Odanović endokrinolog. Ona naglašava da „Avicena“ nije privatna ordinacija u kojoj će se obavljati pregledi. Pacijentima će biti pružani, pre svega saveti.

Komplikacije dijabetesa mogu biti makro i mikro vaskularne, a to su moždani udar, akutni infarkt miokarda, promene na bubrezima, očima i  na nervima, pojašnjava dr Marija Mirković kardiolog. Upravo zbog tih komplikacija, važna je prevencija. Kampanju „Budi zdrav, pokreni se“, centar „Avicena“ je pokrenuo pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike.

Pomoćnik ministra  Suzana Paunović kaže da će njeno Minstarstvo uvek pomoći ovakve projekte i kampanje. Ovo jeste zdravstvena, ali ako se ne raguje na vreme postaje socijalna priča, kaže Paumović. Centar za prevenciju dijabetesa i pomoć obolelima „Avicena“, nalazi se u Nušićevoj ulici broj 16, a savetodavne usluge pacijentima pružaće četvrtkom od 17 do 19 časova.

[radio Patak, 20.03.2012.]