Dekret protiv osoba sa dijabetesom koje se ne drže dijete

Mađarske osobe sa dijabetesom koje se ne budu pridržavale svoje dijete biće od jula meseca lišeni modernijih tretmana lečenja, radi smanjenja troškova u sektoru zdravstva, prema danas objavljenom vladinom dekretu.

Osobe sa dijabetesom će svaka tri meseca morati da idu na analizu krvi i oni koji više od dva puta godišnje budu imali visok nivo glukoze biće lišeni lečenja sa analognim insulinom – efikasnijom i skupljom metodom, te će im biti dopušteno samo manje efikasno lečenje ljudskim insulinom, prenosi agencija AFP.

U ovom trenutnu, sve tretmane osoba sa dijabetesom subvencioniše država, koja se nada da će smanjiti troškove u zdravstvu zahvaljujući novim pravilima. Ovaj dekret se, međutim, neće odnositi na decu ispod 18 godina starosti, kao ni na životno ugrožena lica. Prema ovom dekretu, lekovi za 500.000 osoba sa dijabetesom u Mađarskoj koštaju oko 30 milijardi forinti (100 miliona evra) godišnje.

Novac poreskih obveznika ne bi trebalo da se troši na pacijente koji ne sarađuju sa svojim doktorom, navedeno je u dekretu.

Laslo Bene, šef odeljena za dijabetes u bolnici Petefi Šandor u Budimpešti, upozorio je da bi to u budućnosti moglo uzrokovati velike troškove na lečenje sekundarnih posledica koje bi moglo izazvati korišćenje ljudskog insulina.

"Samo 30 odsto pacijenata je u stanju da kontroliše svoju dijetu. Disciplina nije jedini faktor, već takođe i nedostatak novca za kvalitetne namirnice," rekao je on.

[tanjug.rs, 23.04.2012.]