Dijabetes lideri Srbije 2012.

Piše: Tijana Milanović, direktorka kampa

Dijabetološki savez Srbije i Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ organizovali su edukativni kamp „Dijabetes lideri Srbije 2012“ od 29. maja do 3. juna u Gamzigradskoj banji za volontere sa dijabetesom iz cele Srbije.

grupna

Učesnici ovog kampa su volonteri udruženja, koji su obučeni da pomognu obolelima od dijabetesa u sprečavanju komplikacija, kontroli bolesti i vođenju normalnog života uprkos bolesti. Edukacija je sprovedena po planu Internacionalne dijabetološke federacije (IDF).
Tijana Milanović je, kao mladi lider IDF Europe, bila direktorka kampa, a program je pripremio prim. dr sci Miodrag Đorđević, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

džo predavac2

Na prvom kampu u Srbiji ovakvog tipa, mladim liderima pružila se prilika za sticanjem novih znanja i obukom, koju će onda deliti sa obolelima od dijabetesa u mestu gde žive. 
Ovogodišnji kamp je činila grupa od 25 mladih osoba sa dijabetesom i to su bili predstavnici udruženja obolelih iz Beograda, Zrenjanina, Pančeva, Niša, Požarevca, Soko banje, Stare Pazove, kao i gošća iz Hrvatske.

grupni rad stela predavac daki predavac džo predavanje 

Predavanja na edukativnom kampu su se bavila promenom stila života osoba sa dijabetesom, primenom insulinske terapije, prilagođenom ishranom, brojanjem ugljenih hidrata, kako da ne dodje do komplikacija i ako postoje kako se boriti sa njima, kao i značaju komunikacije i aktivizma u dijabetesu.

U sredu, 30 maja, održan je i sastanak Predsedništva Dijabetološkg saveza Srbije, na kome su doneti zaključci o dosadašnjim domaćim i međunarodnim aktivnostima, kao i plan rada za budući period.

Svaki dan je bio organizovan spa program, a jedno popodne je bilo izdvojeno za posetu antičkoj rimskoj carskoj palati Feliks Romulijana.

romulijana

Kamperi su mogli bilo kada u toku dana da posete i Teslinu hidroelektranu, drugu u Srbiji, jer je samo odmaralište odmah pored ovog objekta, koji i dan danas radi besprekorno.

tesla 

Pored predavanja i radonica, kamperi su ostatak svog slobodnog vremena koristili za šetnju, odmaranje, košarku, druženje.

basket

Po komentarima i sugestijama koje su na kraju kampa učesnici davali, ovo je bio veoma uspešan kamp. Svi nestrpljivo iščekujemo sledeće godine nastavak dobre edukacije i predivnog druženja.

Više slika možete videti na našoj Facebook stranici