Dejanović: Problemom zdravstva baviće se cela vlada

Kompletna Vlada Srbije, a ne samo Ministarstvo zdravlja, baviće se problemom zdravlja građana, najavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Dejanovic-Problemom-zdravstva-bavice-se-cela-vlada

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je danas da će se kompletna Vlada Srbije, a ne samo to ministarstvo, baviti problemom zdravlja građana i dodala da zdravstvena politika mora da bude jedinstvena.
Ona je istakla da je novca u zdravstvenom sistemu Srbije zaista malo, ali da ukoliko njegova distribucija bude pravilna, ne bi trebalo da se dođe u situaciju da nema elementarnog potrošnog materijala u bolnicama, pa da to uslovljava rad zdravstvenih institucija.

– Dakle, distribucija novca se obavlja u instituciji koja je potpuno nezavisna od Ministarstva zdravlja i očekujemo da u bliskoj budućnosti, zakonskom regulativom, ispravimo saradnju između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva i podignemo je na onaj nivo koji će značiti da su ova dva subjekta obavezna da realizuju zdravstvenu politku vlade – rekla je Dejanović gostujući na TV B92.
Ona je navela i da će se do kraja godine dodatno angažovati kako bi se učinili koraci, "kojima ćemo dokazati da je i sa ovako malo para distribucija novca jako bitna".
Na pitanje hoće li se baviti problemom korupcije u zdravstvu, jer je to obećao prethodni ministar Zoran Stanković, Dejanović je rekla da neće.
– Osnovni zadatak ministra i Ministarstva zdravlja je da podigne nivo zdravstvene zaštite i ne mogu da se bavim korupcijom, jer ima toliko zdravstvenih problema – kazala je Dejanović.
Ona je istakla da su percepcije korpucije građana najveće u zdravstvu i politici, ali je dodala da postoji razlika između realnosti i percepcije.
– Ljudi od zdravstvenog radnika ocekuju stručnost i humanost i nikada korupciju, a za korupciju su odgovorni drugi instrumenti ovog društva i institucije – ukazala je Dejanović.
Upitana kako će rešiti problem "Galenike", Dejanović je istakla da je ta fabrika lekova veoma važna i da bi vlada trebalo da se "usmeri da Galenika bude naša nacionalna fabrika i dalje".
– Naravno da postoje različita mišljenja i angažovaću se po tom pitanju onoliko koliko ministar zdravlja može, ali zaista pitanje ‘Galenike’ je pitanje politike Vlade Srbije – zaključila je Dejanović.

[Tanjug, 30.07.2012.]