Prevencija i rano otkrivanje bolesti prioriteti

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila je u nedelju da će prevencija, rano otkrivanje bolesti i jačanje domova zdravlja biti prioriteti u zdravstvenom sektoru u 2013. godini.

Ogroman resurs Srbije leži u privatnoj praksi, posebno u segmentima gde mreža državnih zdravstvenih ustanova ne može da pruži blagovremenu uslugu, kazala je ministarka za RTS i ukazala na potrebu većeg uključivanja privatnog sektora u zdravstvo.

"Moramo ići ka tome i iz ekonomskih razloga, ali i zato da pacijentima ne pogoršavamo stanje dok čekaju na neke procedure. Moramo uključivati i privatni sektor pod istim uslovima kao i državni", navela je Djukić Dejanovićeva.

Kao korak na tom putu navela je da 2013. treba da bude godina u kojoj će privatne apoteke biti izjednačene s državnim.

"Cilj nam je da pacijent kada dobije recept treba da ga ostvari tamo gde mu je najzgodnije, a Republički zavod, koji je banka zdravstva, treba da plati istu sumu novca i privatnoj i državnoj apoteci i to za pacijenta mora biti apsolutno isto. Sledeća godina treba da bude godina u kojoj ćemo izjednačiti taj segment", rekla je ona.

Prema njenim rečima, država će uvodenjem centralizovanih nabavki lekova i medicinskog materijala uštedeti oko 30 odsto sredstava koje izdvaja u te svrhe.

[Beta, 23.12.2012]