Nova otkrića o molekularnom dejstvu insulina

Otkriće australijskih stručnjaka o tome kako insulin deluje na molekularnom nivou, otvara mogućnost novog načina lečenja dijabetesa, čime bi za milione ljudi mogla da se iznađu nova rešenja za njegovu primenu.

molecule

Posle dvadesetogodišnjeg istraživanja, stručnjaci australijskog Instituta za medicinska istraživanja Volter i Eliza Hol, utvrdili su kako se insulin na molekularnom nivou vezuje za receptorske ćelije pacijenta, pokrećući izdvajanje glukoze iz krvotoka, kako bi se uskladištila kao izvor energije, objavila je 10. januara agencija AFP.

Vođa istraživanja Majk Lorens ističe da se time otvara put za razvoj novih, efikasnijih od dosadašnjih, lekova protiv dijabetesa. To bi mogao da bude insulin koji nije potrebno davati potkožno, ili pak takav koji bi imao unapređena svojstva, ili duže delovanje, pa ne bi bilo nužno uzimati ga tako često kao dosad.

Od takvih novih tipova insulina veliku korist bi mogle da imaju i osobe sa dijabetesom u zemljama u razvoju, jer bi mogao da bude stabilniji, pa ga ne bi bilo nužno držati u rashladnim uređajima, napominje Lorens.

.