U sarajevskim vrtićima više nema margarina

Jelovnici u vrtićima jedna su od čestih roditeljskih briga, a dešavalo se da kvalitet i raznovrsnost hrane u proteklim godinama budu i razlog nezadovoljstva.

Direktorka JU Djeca Sarajeva" Mirjana Jovanović Halilović, koja je na čelo institucije postavljena pre nešto manje od godinu dana, kao jedan od prioriteta je postavila korekciju jelovnika u skladu sa preporukama nutricionista. Pojasnila je da se zbog ranije preuzetih obaveza prema dostavljačima, promene u jelovnicima uvode postepeno, ali sa dobrom namerom.

Ovih dana iz direkcije sarajevskih vrtića stiže vest da se od meseca februara kao sastavni deo doručka ili užine više neće servirati margarin, s obzirom na niske nutritivne vrednosti ove namirnice.

Do ove promene došlo je na osnovu preporuka nutricionista i inicijative roditelja.

Iako je margarin cenom bio mnogo prihvatljivije rešenje, umesto ove namirnice od sada će se koristiti maslac i mileram.

Izbačene paštete, salame, sokovi na razmućivanje…

Margarin nije prva namirnica koja se našla na listi nepoželjnih. Sa dolaskom novog rukovodstva iz jelovnika su uklonjeni sokovi na razmućivanje, umesto kojih deca, kad su žedna, sada piju vodu odnosno čaj.

Odzvonilo je i karamelizovanom mleku, salamama i paštetama, a umesto njih uvedeni su prirodni i  voćni jogurt, zobene pahuljice, tunjevina, sardine, jaja, a kada to budžet dozvoli – i voće.

[V.A.Z., Radiosarajevo.ba, 15.01.2013.]