Međunarodni sastanak belgijskog Instituta za zdravstveno i invalidsko osiguranje (NIHDI)

Piše: Tijana Milanović

Drugi sastanak na temu „Prioritetni lekovi za Evropu i svet 2013“ održan je 22. februara 2013. godine u Briselu. Dijabetološki savez Srbije, kao članica IDF Europe, bio je pozvan da učestvuje i da zastupa stav osoba sa dijabetesom. Nakon razmatranja, odlučeno je da bi na ovakvoj vrsti sastanka najbolje bilo da učestvuje osoba mlađeg uzrasta, tako da sam ja izabrana kao jedan od mladih lidera IDF Europe.

2013-02-23 10.10.42

Sastanku su prisustvovali eksperti (lekari, farmaceuti, istraživači, predstavnici farmaceutskih industrija, itd.) i udruženja pacijenata i građana iz čitave Evrope. Glavnu reč na sastanku je vodio prof. Bert Leufkens sa Univerziteta Utrecht, a organizaciju su potpomogli Ri De Ridder i Delatte Therese sa Nacionalnog instituta. Detaljno se govorilo i razmatralo o istraživanju koje je prethodno urađeno i predlagane su inicijative za njegovo poboljšanje i unapređenje. To istraživanje se bavilo najviše ulogom i uključivanjem pacijenata i građana u određivanju prioriteta u farmaceutskim inovacijama.

2013-02-23 16.51.58

Istraživanje „Prioritetni lekovi za Evropu i svet“ izdato je 2004. godine od strane Svetske zdravstvene organizacije, i trebalo je da identifikuje broj prioritetnih stanja za koje su postojale „farmaceutske praznine“. U to vreme su postojale inicijative za uključivanje pacijenata u postavljanju prioriteta za istraživanja. Cilj ovog istraživanja je da pruži pregled znanja o iskustvima učešća pacijenata i građana u politiku zdravstvene zaštite i istraživanja. U ovom izvešaju je opisano ’stanje nacija’ u vezi sa uključivanjem pacijenata i građana u četiri kategorije: nivoi učešća, strukture uključivanja, procena uticaja uključivanja, poteškoće i izazovi prilikom uključivanja.

2013-02-23 11.16.402013-02-23 11.58.59

Na početku su održane prezentacije i objašnjeno je šta se konkretno postiglo nakon prvog sastanka, koji je održan 27. septembra 2012. godine. Nakon toga učesnici su podeljeni u tri grupe, gde smo na osnovu pređašnjih prezentacija i dosadašnjeg iskustva koje imamo diskutovali o ulozi pacijenata i građana u određivanju prioriteta u farmaceutskim inovacijama. Pričali smo o najboljim modelima koje bismo pri tome koristili i koji su to indikatori koji bi se koristili kako bi se merilo učešće. Složili smo se da je neophodno učešće pacijenata i građana u samo donošenje odluka, kao i stalna edukacija. Edukacija je potrebna pacijentima i građanima kako bi se upoznali sa samim procedurama i politikom, ali je neophodna i ekspertima o slušanju i učestvovanju pacijenata i građana. Akcije se moraju preduzeti i sve što se radi mora biti transparentno, opravdano i produktivno.

Konkretan zaključak celokupnog sastanka je da se mora ulagati u istraživanja. Istraživanje „Prioritetni lekovi za Evropu i svet“ će se još nadograđivati, a konkretni rezultati se očekuju do kraja ove godine.

2013-02-24 11.39.04