“DiaEuro 2013” u Zadru krajem avgusta

Na međunarodnom turniru u malom fudbalu za osobe sa dijabetesom takmičiće se i naša reprezentacija

Beograd, 21. avgust 2013. – DIAEURO 2013, međunarodni turnir u malom fudbalu za osobe sa dijabetesom održaće se u Zadru, u Hrvatskoj od 26. do 31. avgusta pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije za dijabetes (IDF). Podršku održavanju ovog turnira i učešću reprezentacije Srbije dala je kompanija Coca-Cola.

Pored Srbije, na fudbalskom turniru takmičiće se i 11 državnih reprezentacija osoba sa dijabetesom (starosti iznad 18 godina) koji nisu profesionalni sportisti – Ukrajina, Belgija, Poljska, Italija, Slovačka, Portugalija, Uzbekistan, Mađarska, Bugarska, Rumunija i Hrvatska. Cilj ovog takmičenja je da podigne svest javnosti o uzrocima dijabetesa i prednostima fizičke aktivnosti u prevenciji i kontroli dijabetesa, što je takođe glavna misija IDF i njenih ogranaka.

Pored takmičarskog turnira, na DIAEURO 2013 održaće se i panel diskusije o dijabetesu, na kojima će predstavnici zemalja predstaviti zdravstvene modele i podeliti svoja životna iskustva. Takođe, osobe sa dijabetesom prisustvovaće edukativnim radionicama pod nadzorom dijabetologa da bi se pravilno uključile u fizičke aktivnosti.

coaAleksandar Opačić iz Dijabetološkog saveza Srbije i kapiten fudbalskog tima naše zemlje izrazio je zadovoljstvo što će ove godine i ekipa iz Srbije biti među učesnicima turnira:

“Naša ekipa ove godine prvi put učestvuje na prvenstvu, a sačinjena je od devet članova: trener, lekar i sedam igrača. Svi fudbaleri našeg tima su osobe sa dijabetesom tip 1 (insulin zavisni), dok najmlađi učesnik ima 23, a najstariji 31 godinu. Našim učešćem na turniru želimo da podignemo svest o fizičkoj aktivnosti kao jednom od najvažnijih faktora u kontroli i upravljanju dijabetesom.

Takođe, želimo da poručimo da osobe sa dijabetesom mogu da budu fizički aktivne kao bilo koja druga zdrava osoba. Nastojanje nam je da motivišemo sve građane da slede naš primer i vode aktivan način života, jer je to jedan od najvažnijih preduslova zdravlja nacije.“

Šećerna bolest je ozbiljan zdravstveni problem, ne samo zbog velikog broja pacijenata, već i zbog izuzetno velike učestalosti. Šećerna bolest je hronično stanje do kojeg dolazi kada pankreas potpuno ili delimično prestane da proizvodi insulin – hormon koji ćelijama organizma omogućava da prihvate hranljivu materiju (glukozu) iz krvi ili kada proizvedeni insulin ne deluje u organizmu. U tom slučaju ćelije ne dobijaju hranljive materije, koje ih održavaju u životu. Poremećaj u proizvodnji insulina, njegove posledice, ili i jedno i drugo dovode do povišenog nivoa šećera u krvi (hiperglikemije). Povišen nivo šećera u krvi tokom dužeg vremenskog perioda izaziva oštećenja tkiva i organa, pri čemu dolazi do ozbiljnih komplikacija koje mogu dovesti do invaliditeta i prerane smrti. Dijabetes je hronična bolest koja zahteva pažljivo praćenje i nadzor. Bez dobrog upravljanja i regulacije šećera u krvi može doći do komplikacija i poremećaja u različitim tkivima i organima: kardiovaskularnih komplikacija, dijabetesne nefropatije (bolesti bubrega), dijabetesne neuropatije (bolesti nervnog sistema) i dijabetesne retinopatije (bolesti očiju). Dijabetes se takođe naziva ,,tihim ubicom’’.

Kada govorimo o broju obolelih od dijabetesa, na svetskom nivou je u pitanju pandemija, jer broj obolelih dostiže čak 371 milion. U Srbiji ima oko 630.000 osoba sa dijabetesom, što čini preko osam odsto stanovništva.