Održan "DiaEuro 2013" u Zadru

Na međunarodnom turniru u malom fudbalu za osobe sa dijabetesom
naša reprezentacija zauzela je 5. mesto

dia

DIAEURO 2013, međunarodni turnir u malom fudbalu za osobe sa dijabetesom održan je u Zadru, u Hrvatskoj od 26. do 31. avgusta pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije za dijabetes (IDF). Podršku održavanju ovog turnira i učešću reprezentacije Srbije dala je kompanija Coca-Cola. Naša reprezentacija je zauzela 5. mesto u izuzetno kvalitetnoj selekciji a konačni plasman prvih 5 timova je sledeći: 1.Mađarska, 2. Portugal, 3. Hrvatska, 4. Poljska i 5. Srbija.

Pored Srbije, na fudbalskom turniru takmičilo se i 11 državnih reprezentacija osoba sa dijabetesom (starosti iznad 18 godina) koji nisu profesionalni sportisti – Ukrajina, Belgija, Poljska, Italija, Slovačka, Portugalija, Uzbekistan, Mađarska, Bugarska, Rumunija i Hrvatska. Prevenstveni cilj ovog takmičenja je da podigne svest javnosti o uzrocima dijabetesa i prednostima fizičke aktivnosti u prevenciji i kontroli dijabetesa, što je takođe glavna misija IDF i njenih ogranaka.

dia3 dia4

Pored takmičarskog turnira, na DIAEURO 2013 održale su se i panel diskusije o dijabetesu, na kojima su predstavnici zemalja prezentovali zdravstvene modele i podelili svoja životna iskustva. Takođe, osobe sa dijabetesom prisustvovale su edukativnim radionicama pod nadzorom dijabetologa kako bi se pravilno uključile u fizičke aktivnosti.

Aleksandar Opačić, predstavnik Dijabetološkog saveza Srbije i kapiten fudbalskog tima naše zemlje izrazio je zadovoljstvo povodom plasmana Srbije na 5. mesto i izuzetnih utisaka koje reprezentacija nosi sa turnira: Učešće na turniru je za sve nas bilo više od igre – poneli smo sjajne utiske o celom boravku u Zadru, ostvarili smo nova prijateljstva i ono što je važno, razmenili smo iskustva sa našim kolegama iz cele Evrope. Pokazali smo da sportski duh uvek pobeđuje i da se osobe sa dijabetesom mogu baviti fizičkom aktivnošću kao i svaka druga zdrava osoba. Nadam se da smo ovim učešćem motivisali sve građane da slede naš primer i vode aktivan život“.

Šećerna bolest je ozbiljan zdravstveni problem, ne samo zbog velikog broja pacijenata, već i zbog izuzetno velike učestalosti. Šećerna bolest je hronično stanje do kojeg dolazi kada pankreas potpuno ili delimično prestane da proizvodi insulin – hormon koji ćelijama organizma omogućava da prihvate hranljivu materiju (glukozu) iz krvi ili kada proizvedeni insulin ne deluje u organizmu. U tom slučaju ćelije ne dobijaju hranljive materije, koje ih održavaju u životu. Poremećaj u proizvodnji insulina, njegove posledice, ili i jedno i drugo dovode do povišenog nivoa šećera u krvi (hiperglikemije). Povišen nivo šećera u krvi tokom dužeg vremenskog perioda izaziva oštećenja tkiva i organa, pri čemu dolazi do ozbiljnih komplikacija koje mogu dovesti do invaliditeta i prerane smrti. Dijabetes je hronična bolest koja zahteva pažljivo praćenje i nadzor. Bez dobrog upravljanja i regulacije šećera u krvi može doći do komplikacija i poremećaja u različitim tkivima i organima: kardiovaskularnih komplikacija, dijabetesne nefropatije (bolesti bubrega), dijabetesne neuropatije (bolesti nervnog sistema) i dijabetesne retinopatije (bolesti očiju). Dijabetes se takođe naziva ,,tihim ubicom’’.

Kada govorimo o broju obolelih od dijabetesa, na svetskom nivou je u pitanju pandemija, jer broj obolelih dostiže čak 371 milion. U Srbiji ima oko 630.000 osoba sa dijabetesom, što čini preko osam odsto stanovništva.